Lusi (20) ima 100 napada dnevno i uvek je spase njen pas: Svi su je napustili, ali on nije

Devojka (20) je morala da se vrati kod roditelja kako bi brinuli u njoj kada dobije napad. Dok su oni na poslu, brigu preuzima dvogodišnji Fredi, iako nikad nije išao na obuku za pse spasioce

  • 0
Devojka u nesvesti, labrador

Foto: Profimedia

Lusi Braun je radila kao negovateljica, ali je morala da napusti posao kad joj je otkriven poremećaj koji izaziva neepileptične napade. Bolest znači da joj mozak neočekivano otkazuje i gubi kontrolu nad udovima, zbog čega se često onesvesti.

Ponekad ima čak 100 ovakvih napada dnevno, a svaki put je spasava njen kućni ljubimac, labrador, koji je liže i dodiruje šapama sve dok se ne povrati.

Devojka (20) je morala da ode iz stana koji je delila s dečkom i vrati se kod roditelja kako bi brinuli u njoj kada dobije napad. Dok su oni na poslu, brigu odgovorno preuzima dvogodišnji Fredi, iako nikad nije išao na obuku za pse spasioce.

- Ne sećam se kad mi je prvi put pomogao, ali kako su mi objasnili, obično pojuri pravo ka meni, počne da me liže po licu i privije se uz mene - kaže Lusi, koja živi u Voringtonu (engleska grofovija Češir).

 

- On je glavni razlog što sam se vratila kući. Pomaže mi kad ostanem sama. On je moj pas, dobila sam ga kao malog. Uvek je pored mene - kaže ona.

Mnogi pacijenti oboleli od epilepsije imaju specijalno obučene pse, koji znaju kako da reaguju u slučaju napada: laju da upozore na opasnost, ili legnu pored vlasnika kako se ne bi povredio. Ponekad psi legnu na pod pre nego što pacijent padne da bi amortizovali udarac, a neki aktiviraju alarm.

Lusi je prve manje napade imala na sredini tinejdžerskog doba, ali su oni kasnije nestali. Nažalost, vratili su se početkom ove godine i postali intenzivniji i češći.

Lekari su mislili da boluje od epilepsije, ali su pregledi pokazali da je reč o neepileptičnim napadima (non-epileptic attack disorder, NEAD).

Tuga, tužna žena, devojka, depresija, silovanje

Foto - Ilustracija: Pixabay

Napad liči na epileptični, ali nije izazvan električnom aktivnošću u mozgu, već je, kako se veruje, posledica moždane reakcije na preveliki stres. Međutim, mogući su i drugi rzalozi. Kada je mozak preopterećen, jednostavno se "gasi".

Lusi kaže da je zbog bolesti pala u depresiju, jer je ostala bez posla i normalnog života.

- Veoma sam usamljena. Retko izlazim. Ne mogu čak ni sama da se kupam. Imam u proseku oko deset napada dnevno, ali u februaru sam ih imala 100. Ponekad samo zurim u prazno, a ponekad imam napad sa svim simptomima. Moram da pazim da budem na bezbednom - kaže ona.

Lusi je veoma neprijatno kada joj se napad desi napolju i kaže da su je mnoge drugarice napustile.

- Nekada su me zvale da izađemo, ali pošto sam toliko puta otkazala u poslednjem trenutku, prestale su da me pitaju - kaže ona.

Fredi je njen oslonac.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA