≫ 

Venecija će biti potopljena delom i zbog Jadranskog mora, tako bar kažu naučnici

More im je poraslo za čak 187 centimetara, što je rekord svih vremena i što će im se uskoro događati svake godine

  • 2
Venecija poplava poplavljena pod vodom Foto: Tanjug/AP

Teške poplave u Veneciji prošle nedelje obeležile su rekordni rast nivoa mora, sve do 187 centimetara. Ovime je istorijski i turistički dragulj nadmašio strašnu plimu iz 1966., otkriva Vašington post. Plime od 140 centimetara i više, koje u Italiji zovu "akva alta", najčešće se beleže tokom zime kad oluje haraju Mediteranom. Ova istorijska poplava, koja je potopila velike delove grada, delimično je posledica neuobičajeno snažne oluje sa središtem u Tirenskom moru, a koja se žestokim vetrovima obrušila na grad.

Vašington post objašnjava da se ovaj vetar naziva "sirocco", zapravo je reč o istom vetru koji se na hrvatskoj strani Jadrana naziva "jugo" i "široko", te da duva sve od severa Afrike preko Mediterana, da bi na kraju dosegnuo Jadransko more, "smešteno između italijanskog poluostrva i Hrvatske".

Kako je Jadransko more izduženo, relativno usko i četvrtasto, njegov oblik može pojačati oscilacije nivoa mora s jedne strane mora na drugu. Vetrovi mogu dovesti do toga da "naguraju" more na severozapadu, baš gde je smeštena Venecija.

Venecija poplava poplavljena pod vodom Foto: Tanjug/AP

Kako vetar sprečava vodu da se vrati sa severozapadnog kraja Jadrana, u Veneciji dolazi do puno viših plima u odnosu na druge delove Mediterana. A sve zbog geografije. Ranije, plime dovoljno visoke da poplave grad, bile su relativno retke, svakih 20 ili 30 godina. Sada, međutim, one se događaju sve češće, svakih pet godina ili i još u manjim razmacima.

Od 10 najgorih plima u istoriji Venecije, čak pet ih se dogodilo u poslednje dve decenije, a poslednja prethodna iz pet najgorih - prošle godine. Jasno je da je oluja u bitnoj meri bila uzrok ove najnovije poplave. No, ovakve poplave postale su s vremenom sve razornije kako se širom sveta počeo podizati nivo mora usled globalnog zagrevanja koje je prouzrokovalo čovečanstvo.

Venecija je grad izgrađen na samo nekoliko centimetara iznad morskog nivoa, a pored toga vremenom polako i tone, što rast nivoa mora čini još i gorom pretnjom.

Venecija poplava poplavljena pod vodom Foto: Tanjug/AP

- Ovo je verna ilustracija onoga što će se u budućnosti dogoditi većini obalnih područja - kazao je Majkl Openhajmer, jedan od autora najnovijeg UN-IPCC-ovog izveštaja, inače profesor na Univerzitetu Prinston.

Dodao je da su poplave u Veneciji danas posledica kombinacije tonjenja grada i rasta nivoa mora, ali da će obalni gradovi širom sveta već oko 2050. godine trpeti redovne poplave uzrokovane već i samim rastom nivoa mora.

Video: Snimci poplavljene Venecije usnimljeni iz vazduha

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Laki

    18. novembar 2019 | 13:07

    Godinama već pričaju da će napraviti neki odbrambeni štit oko grada pa ništa još od toga. Kad potone biće kasno

  • nikolas

    18. novembar 2019 | 13:21

    POCNITE ODMAH SA SELIDBOM GRADA I LJUDI JER BI POTOP VENECIJE BIO GUBITAK ZA SVETSKU BASTINU!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA