≫ 

Od nacističkog kulta do policijske stanice: Hitler se samo jednom vratio u kuću u kojoj je rođen

Nacisti iz svih delova starog kontinenta dolazili su u Braunau da pogledaju rodnu kuću Hitlera, a Austrija veruje da će, kada se u kuću useli policija, neonacisti izbegavati da se tom zdanju poklone

  • 0

Odluka o budućnosti rodne kuće Adolfa Hitlera u mestu Braunau u Austriji, nakon više godina nejasnoća i sudskih sporova, konačno je doneta - u nju će se useliti policija.

Zgradu je u avgustu preuzela austrijska država, a konkurs o novom izgledu zdanja biće raspisan za arhitekte širom Evrope.

U kuću će, kako je odlučeno, biti smeštena opštinska komanda policije i policijska stanica Braunau.

Odluka je obrazložena stavom da bi na taj način konačno mogao da bude prekinut takozvani "nacistički turizam" iz cele Evrope.

Naime, nacisti iz svih delova starog kontinenta dolazili su u Braunau da pogledaju rodnu kuću Hitlera, a Austrija veruje da će, kada se u kuću useli policija, neonacisti izbegavati da se tom zdanju poklone.

The birthplace of Adolf Hitler - Duesseldorf. Rodna kuća Adolfa Hitlera

Foto: Profimedia

Više godina je država vodila pravni spor sa vlasnicom kuće, a na kraju je parlament 2016. godine doneo odluku da se to zdanje nacionalizuje.

Vlasnica ove nekretnine ulagala je brojne žalbe, a poslednja je odbačena u avgustu ove godine, čime je konačno rešena sudbina kuće.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je od kraja Drugog svetskog rata, kako bi izbeglo da kuća postane stečište nacista, zakupilo zdanje uz visoku kiriju, pa se tražilo konačno rešenje.

- Time što će policija ubuduće koristiti kuću uputićemo nedvosmislen signal da se tom zdanju oduzima simbolika sećanja na nacizam - rekao je ministar unutrašnjih poslova Volfgang Pešorn.

Hitler je u kući živeo nekoliko meseci

 

Adolf Hitler rođen je u Braunau na Inu 20. aprila 1889. godine, gde je njegov otac bio raspoređen na poslu. Porodica je bila u apartmanu u zgradi nekoliko meseci nakon rođenja, a onda su se preselili na drugu adresu u blizini.

Zauvek su napustil grad kada je Hitler imao tri godine.

Adolf Hitler

Hitler je u kući živeo nekoliko meseci Foto: Wikipedia/Steinsplitter

Kući se vratio na kratko 1938. godine kada je bio na putu ka Beču, nakon što je anektirao Austriju nacističkoj Nemačkoj.

Od nacističkog kulta do policijske stanice

 

Kada su nacisti došli na vlast pretvorili su kuću u Braunau na Inu u oblik fašističkog centra.

Nakon Drugog svetskog rata, zgrada je bila korišćena kao biblioteka, centar za negu invalida i tehnička škola.

Sudbina kuće naciste dovela je do velike rasprave i neslaganja u Austriji. Dok su neki pozivali da se kuća potpuno sruši, drugi su tvrdili da je treba koristiti u dobrotvorne svrhe ili kao kuću pomirenja, piše BBC.

Austrijska vlada je prethodno razmatrala niz predloga za zgradu, uključujući moguće rušenje.

Video: Šta bi bilo da Srbi nisu rekli NE Hitleru?

(Telegraf.rs/Tanjug/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA