Misterija zbog koje naučnici "lupaju glavu": Da li su Japanci otkrili tajne Bermudskog trougla?

Teorije koje su pokušale da objasne razloge nestanka brodova i aviona u Bermudskom trouglu nisu do sada potvrđene

  • 4

Bermudski (Đavolji) trougao, deo u Atlantskom okeanu između Floride i Bahama, u kojem su u proteklih 300 godina nestali brojni brodovi i avioni, veoma su dobro poznati svima, ali oko razloga nestanaka i dan-danas kolaju razne teorije.

U početku, nestanci su pripisivani gusarima, međutim brodovi su nestajali i nakon što je nestao i poslednji pirat sa Kariba. Kao uzrok često se navode i paranormalne pojave poput vanzemaljaca, Atlantiđana, a jedna od češćih teorija je ona o divovskoj lignji koja proždire brodove.

Ova poslednja teorija možda i nije netačna, smatraju japanski naučnici.

Morski biolozi Cunemi Kubodera i Kioči Mori snimili su 2005. divovske lignje koje su agresivno napadale njihove mamce.

- U oktobru 2005. godine, japanski naučnici otkrili su zapanjujuće otkriće na obali Tokija, u blizini ostrva Bonin, divovsku lignju dugačku oko 9 metara. Istraživači iz Japanskog nacionalnog muzeja nauke identifikovali su to stvorenje kao Arhoteutis - retku vrstu koja napada mamac ekstremnom silom i nasiljem - izjavio je bermudski istraživač Rob Sajmon.

On smatra da to dokazuje da se nešto slično možda nalazi i u bermudskim vodama.

Džinovska lignja Foto: Tanjug/AP

Legenda o divovskoj lignji nije legenda - one postoje - neke od njih su duge više od 150 metara, ako možete to da zamislite. Ne znamo šta se nalazi u dubinama okeana, ovo bi moglo da bude divovsko stvorenje posebno za ovaj deo okeana. Možda su njegovi izvori hrane tamo, ne znamo, ali to bi moglo objasniti misteriozni nestanak nekih brodova - smatra on.

Dr Džef Merilou, stručnjak za život podvodnog sveta iz Akvarijuma u Vankuveru, objasnio je zašto hobotnica ne bi mogla da nastanjuje takve vode, kao i da je malo verovatno i da se radi o lignji.

- Džinovska hobotnica se javlja samo u severoistočnom Tihom okeanu, vrsta hobotnice koja bi se mogla pojaviti u Bermudskom trouglu bila bi vrlo mala vrsta i nalazila bi se blizu obale - rekao je on i dodao da su legende o divovskim stvorenjima iz mora nastale u vreme kada su ljudi u malim čamcima lovili kitove.

- Najverovatnije to nije bila hobotnica. Jedina vrsta koja bi mogla da napadne mali čamac bila bi srodnica hobotnice, džinovska lignja - zaključuje.

Teorija o krakenu, odnosno džinovskoj lignji koja guta brodove je zanimljiva, međutim ne objašnjava nestanak aviona u bermudskom području.

(Telegraf.rs/100posto.jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Budak

    22. novembar 2019 | 15:33

    Znaci hobotnica iskoci iz mora i proguta avion na nebu!!!! Sad mi je jasno.

  • Rade

    22. novembar 2019 | 16:18

    Posle ovakvih,,može da bude,ne mora da znači" tekstova, stvarno pomislim da se danas svako naziva naučnikom.

  • nikolas

    22. novembar 2019 | 16:00

    MENI SE SVIDJA TEORIJA O PIRAMIDAMA NA DNU OKEANA I VANZEMALJCIMA ILI LJUDIMA IZ PARALELNOG SVETA I DRUGOG VREMENA I PROSTORA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA