≫ 

Ova žena rizikuje svoj život u pustinji: Na putu kroz Saharu svetu želi da pokaže jednu stvar

Ona i njen tim krenuli su na tromesečni put kroz pustinju Sahara u nadi da će tako dokazati da Zemlja zaista trpi posledice globalnog zagrevanja

  • 0
Alis Morison Afrika

Foto: Instagram/aliceoutthere1

Alis Morison je avanturista. U martu 2019. godine ona je postala prva žena koja je prešla 1.500 kilometara uz reku Dra u Maroku, a prešla je i biciklom put od Kaira do Kejptauna.

Njen sledeći cilj nije ništa manje ambiciozan. Ona i njen tim krenuli su na tromesečni put kroz pustinju Sahara u nadi da će tako dokazati da Zemlja zaista trpi posledice globalnog zagrevanja.

Grupa će pratiti Saharce, koji su prvi uvideli da je velike površine zemlje, koja je ranije korišćena za poljoprivredno uzgajanje, pojela pustinja.

 

- Dezertifikacija je jedan od najvećih izazova za životnu sredinu našeg vremena, a klimatske promene su još gore - kaže

Tim će se, kako se očekuje, suočiti sa velikim poteškoćama na svom putu - od ekstremnih temperatura u proseku 47 stepeni Celzijusovih tokom dana i temperature peska do čak 80 steoeni, pa sve do smrzavanja tokom noći. U međuvremenu, tu su opasne životinje, kao što su škorpije.

- Postoji ozbiljan rizik da nam ponestane vode, a nema dostupnih podataka o tome gde se nalaze neki bunari. I hrana za kamile je takođe pitanje. Pratićemo staze ispaše nomada, ali ako su klimatske promene presušile malo grmlje i bagremovo drveće, moraćemo da nađemo i kupimo stočnu hranu - rekao je organizator ekspedicije Žan Pjer.

 

Alis će krenuti od najsevernije tačke Maroka ka jugu.

- Znam da će da bude teško, ali znam da imam sjajan tim oko sebe. Ekspedicija oko Drae me je naučila mnogo toga i osećam se spremnom, moj najveći izazov dosad - rekla je ona.

Video: Doha, novi biser istoka - prizori koji ostavljaju bez daha

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA