≫ 

Dok ne vide, ne veruju: Snimak božićnog marketa u Damasku stvorio je u svetu novu sliku o Siriji

Izgleda kao scena koja može biti bilo gde na zapadu, jedino natpisi na arapskom govore drugačije

  • 2
Damask Sirija Božić Printskrin: Youtube/Naji Kaskas

Posle skoro decenije ratovanja, sam naziv Sirija deluje kao sinonim za konflikt i destrukciju. Međutim, kratak video koji je snimljen na božičnom marketu u Damasku pokazuje da se mir i radost polako vraćaju u grad.

Na snimku se vidi božićni bazar unutar crkve, na kojem vernici trguju slatkišima, ukrasima pa čak i domaće proizvedenim vinom.

Među dekoracijom su i Deda Mraz i vilenjaci, dok nekoliko ljudi u kostimima Deda Mrazeva sede ispred i u crkvi.

Unutra se nalaze i razna stabla ukrašena lampionima i ukrasima. Izgleda kao scena koja može biti bilo gde na zapadu, jedino natpisi na arapskom govore drugačije.

Hrišćani su pre rata činili otprilike desetinu stanovništva Sirije, od kojih su mnogi bili u severnom gradu Alepu, prenosi Raša.

Proslava Božića porasla je nakon što je Alep oslobođen od islamističkih militanata 2016. godine, a pun sjaj doživela je prošle godine, nakon što je takozvana Islamska država zbrisana sa poslednjeg dela teritorije koji je držala.

 
 
 
View this post on Instagram
نصيبي منها وطن ونصيبها مني روح💙 #Halep #Aleppo #حلبA post shared by محمد حلاق (@aboaln00r9996) on

Međutim, Raša prenosi da je većina zapadnih medija izabrala da ne prenese ove slike iz Damaska, koje pokazuju kakva je situacija u gradu.

Video u trajanju od četiri minuta snimio je student Naji Kaskas, koji, kako je rekao, želi da prikaže svetu "normalan život" u svojoj domovini.

Mnogi koji su pogledali ovaj snimak bili su prijatno iznenađeni, a u prilog tome govore i komentari. "Neverovatno, bravo Damask", "Ovo svi treba da vide", samo su neki od komentara.

Video: Evo kako Sirija prkosi Americi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Marijana

    5. decembar 2019 | 12:42

    Lepo je ovo videti. A da su Islamisti pobedili Asada bila bi Sirija kao Irak ili Libija. . . .

  • RO

    5. decembar 2019 | 15:40

    A arapskom svetu je uvek bilo normalno obeleziti Bozic. Ja sam 1967 bio u Libiji u Bengaziju u doba Kralja Idriza I jelke su bile lepo ukrasene, barem nekoliko u centru grada.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA