Isti ulaz i za muškarce i za žene: Saudijska Arabija ukida podele u restoranima

Restorani i kafići u Saudijskoj Arabiji, uključujući zapadne lance kao što je Starbaks, trenutno su podeljeni na "porodični deo" namenjen ženama koje su same ili u pratnji muških rođaka i na "deo za samce" u kojem su samo muškarci

  • 2
Saudi Sex Segregation Foto: Tanjug/AP

Žene u Saudijskoj Arabiji više neće morati da koriste zasebne ulaze niti da sede iza pregrada u restoranima, posle najnovije mere vlade kojom se ublažavaju višedecenijska konzervativna ograničenja u toj zemlji.

Odluka koja se odnosi na neke od najvidljivijih oblika rodne segregacije, tiho je objavljena danas u podužem, pažljivo napisanom saopštenju Ministarstva za gradska i seoska pitanja.

Saudi Sex Segregation Foto: Tanjug/AP

Iako su neki restorani i kafići u gradu Džeda i luksuzni hoteli u Rijadu već dozvoljavali muškarcima i ženama koji nisu u srodstvu da sede slobodno, merom saudijske vlade reguliše se osetljivo pitanje pošto tradicionalni Saudijci rodnu segregaciju smatraju verskom obavezom.

Uprkos tome, susedne muslimanske zemlje nemaju slična pravila.

Restorani i kafići u Saudijskoj Arabiji, uključujući zapadne lance kao što je Starbaks, trenutno su podeljeni na "porodični deo" namenjen ženama koje su same ili u pratnji muških rođaka i na "deo za samce" u kojem su samo muškarci.

Saudi Sex Segregation Foto: Tanjug/AP

Mnogi imaju i zasebne ulaze za žene, kao i pregrade ili takozvane sobe za porodice, gde slobodni muškarci ne mogu da ih vide.

U manjim restoranima ili kafićima gde nema prostora za segregaciju, ženama nije dozvoljen ulaz.

Video: Putin poklonio arktičkog sokola kralju Saudijske Arabije

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA