≫ 

Zašto Britanci izlaze na izbore četvrtkom?

Građani Velike Britanije skoro 96 godina nisu izlazili na birališta u decembru, pa se veruje da će odziv birača biti mnogo manji zbog zime i priprema za praznike

  • 0

U Velikoj Britaniji će u četvrtak, 12. decembra biti, održani vanredni parlamentarni izbori. Očekuje se da će 46 miliona birača iz Velike Britanije birati između 3.322 kandidata.

Oko 50.000 biračkih mesta biće otvoreno od 7 do 22 sata.

Kandidat sa najviše glasova u svakoj izbornoj jedinici postaje poslanik u Donjem domu parlamenta. Partija koja ima prostu većinu (326 mesta) uglavnom formira vladu.

Na prošlim izborima 2017. godine pravo glasa imalo je 47 miliona ljudi, a na izbore je izašlo 32 miliona birača ili 69 odsto.

Zašto se glasa četvrtkom?

Ono što je zanimljivo jeste to da se izbori u Velikoj Britaniji ne održavaju nedeljom, već isključivo četvrtkom. Ta praksa uvedena je još 1935. godine, u početku kao tradicija, a od 2011. godine zakonom je propisano da se izbori održavaju četvrtkom, i to prvog četvrtka u maju svake pete godine.

Za raspisivanje prevremenih izbora potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu.

Britanija od 1923. nije imala izbore u decembru i moguće je da će odaziv biti manji zbog zime, priprema za praznike i činjenice da dan kraće traje.

Neki veruju da je tradicija izbora četvrtkom krenula zbog toga što je to bio dan za sajam u većini gradova, pa su ljudi iz udaljenijih područja mogli istovremeno na sajam i na birališta.

Druga popularna teorija kaže da se glasa četvrtkom kako bi nova vlada imala vremena da se formira preko vikenda i bude spremna da počne sa radom odmah u ponedeljak. 

Neki, pak, misle da je to zbog toga što se radnicima plata nekad isplaćivala petkom pa da bi imali dovoljno vremena da je propiju do četvrtka i na birališta dođu potpuno trezni.

Podsetimo, izbori su raspisani nakon višemesečnih političkih previranja i pat pozicije oko Bregzita.

Jutro nakon izbora, premijer Britanije i lider konzervativaca Boris Džonson otići će u posetu kraljici, a u zavisnosti od rezultata izbora on će pred kraljicom ili podneti ostavku ili tražiti dozvolu da formira novu Vladu.

Video: Sve ispale premijera Velike Britanije, Borisa Džonsona

(Telegraf.rs/Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA