Ovde se dogodi 20.000 prekršaja dnevno: Upoznajte grad u kom neobični policajci regulišu saobraćaj

Možda zvuči kao prvoaprilska šala, ali lutke sa policijskim kapama, odevene u bele košulje i braon pantalone, sa naočarima za sunce, zvanično su na dužnosti na zagušenim bangalorskim raskrsnicama

  • 0

Bangalor, grad od oko osam i po miliona žitelja, na jugu Indije, uhvatio se u koštac sa problematičnom situacijom u saobraćaju, i to tako što su uvedeni saobraćajci posebnog kova - krojačke lutke.

Možda zvuči kao prvoaprilska šala, ali lutke sa policijskim kapama, odevene u bele košulje i braon pantalone, sa naočarima za sunce, zvanično su na dužnosti na zagušenim bangalorskim raskrsnicama.

Namera ovog neobičnog eksperimenta jeste pokušaj da se vozači zavaraju te pomisle da je reč o pravoj policiji, što bi ih motivisalo da odustanu od kršenja pravila u saobraćaju.

Po bangalorskim ulicama krstari čak osam miliona registrovanih vozila, a očekuje se da će se taj broj popeti na deset miliona u naredne dve godine. Dozvoljena brzina u saobraćaju ne prelazi 18,7 km/h, a samo je u Mumbaju ograničenje manje, iznoseći 18,5 km/h, prenosi BBC. Kamere postavljene na saobraćajnim raskrsnicama zabeležile su više od dvadeset hiljada prekršaja dnevno.

Učesnici saobraćaja su podeljeni po pitanju delotvornosti ovih ukrućenih saobraćajaca, mada ima onih koji u njihovom prisustvu prepoznaju i koristi.

Jedan student ističe kako ideja nije toliko loša, jer se ne primećuje da je reč o lutkama dok se ne priđe blizu, što podstiče vozače motocikala da stave kacige na glavu.

Tviteraši su pogotovo dočekali ovu vest sa šaljivim podrugivanjem.

Salila Kapan, po zanimanju stručnjak za odnose sa javnošću, okarakterisala je čitav koncept kao neozbiljan, istakavši da su lutke u boljoj formi i svetlije puti od uobičajenih indijskih saobraćajaca.

Ravikante Govda, stariji poručnik bangalorske saobraćajne policije, pojasnio je razloge iza ovakvog čudnovatog poteza grada: „Ideja koja leži iza premeštanja ovih lutaka na drugu lokaciju svakoga dana povedena je činjenicom da se ljudi drugačije ponašaju kada primete policajca na raskrsnici.”

Njegov neimenovani kolega dodao je da se vozači dodatno zbunjuje time što se svakodnevno namesto krojačkih lutaka stacioniraju policajci od krvi i mesa, pa vozači obraćaju posebnu pažnju na svetlo na semaforu.

(N.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA