≫ 

Adam i Eva u gej društvu osvanuli na oltaru crkve: Hoće da privuku vernike, ali oni samo odlaze...

Ovo nije prva kontroverza u vezi sa "Švedskom crkvom"; prethodno izlagali radove sa Isusom u "gej situacijama"

  • 11
Gej Ikona, Malme, Crkva Sveti Pavle, LGBT Foto: Profimedia

Luteranska crkva u Švedskoj - poznata i pod skraćenim nazivom "Švedska crkva" – otkrila je prvu oltarsku sliku, tzv. palu, s homoseksualnom tematikom. Crkvu Svetog Pavla ubuduće će krasiti rad pod nazivom "Raj" umetnice Elizabet Olson Valin.

U njenom "Raju" su u društvu Adama i Eve homoseksualni parovi, dok je zmija transeksualac. Slika je, inače, inspirisana istoimenim radom nemačkog slikara Lukasa Kranaha starijeg.

- Čast nam je i zadovoljstvo što primamo 'Raj' u Crkvu Svetog Pavla. Potrebne su nam slike koje će otvoriti put za veću inkluziju i identifikaciju s crkvom. Zahvalni smo i Elizabetinoj umetnosti koja nam omogućava da izgradimo verodostojnu crkvu koja pokazuje da svi, bez obzira na to koga volimo i kako se identifikujemo, imamo mesto u raju - poručili su iz Crkve Svetog Pavla.

Kontroverzna izložba

Inače, delo je umetnica naslikala još 2012. godine, a prva namera bila joj je donirati ga katedrali u Skari. Želela je, kako je tada izjavila, da ispita da li je Švedska crkva zaista " gej frendli". Istospolne brakove crkva je dozvolila još 2009. godine, ali u samim religijskim objektima nije bilo ni jednog prikaza LGBT zajednice.

Trebalo je da prođe sedam godina dok "Raj" napokon nije pronašao svoje mesto. Ovo nije prva kontroverza za koju je zaslužna umetnica u saradnji sa Švedskom crkvom. Pre deset godina u katedrali u Upsali, njihovoj najvećoj bogomolji, otvorena je izložba "Ecce Homo" koja je prikazala Isusa u nekoliko "gej situacija", a iz tog ciklusa najpoznatija je parafraza poslednje večere.

Ista izložba bila je prikazana i u Beogradu tri godine posle, a zbog velikih protesta desnih krugova bila je pod stalnom policijskom zaštitom.

Napustilo je milion vernika

Kao što se da primetiti, švedska crkva poznata je kao vrlo liberalna u poređenju sa drugim hrišćanskim denominacijama. Nije to samo stvar venčavanja istopolnih parova. Recimo, prva žena u Švedskoj zaređena je još davne 1960, a pre dve godine doneli su i novu terminologiju koja Boga više ne oslovljava u muškom rodu.

To je posledično donelo neke promene u obredima pa je, npr. sintagma prilikom krštenja "U ime Oca i Sina i Duha Svetog" promenjena u neutralniju "U ime Boga i Svetog Trojstva".

Ipak, ni liberalizacija im nije pomogla da zadrže vernike. Prema podacima nacionalne televizije SVT u deset godina (između 2008. i 2018.) crkvu je napustilo milion vernika.

(Telegraf.rs/100posto.jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Putin R.S

    15. decembar 2019 | 16:12

    Zapadna demokratija molesnih mozgova. Takvu oni kulturu i nama namecu. Ajde Srbijo pohitaj sto brze u ovakvu EU koju cine fasisti, ustase, ubice, krvnici i zlotvori.

  • Wien

    15. decembar 2019 | 17:26

    Satanisti ...

  • Wtf

    15. decembar 2019 | 16:07

    Satanizam ...gde ide ovaj svet u kom smeru sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA