≫ 

Naredna godina je vaša: 17 načina da budete srećniji u 2020.

Želite da vam 2020. godina bude najsrećnija i najispunjenija do sada? Ovi saveti će vam pomoći da tokom svih 12 meseci održite osmeh na licu

  • 1
sreća, devojka Pixabay.com

Ako je vaše mentalno zdravlje pretrpelo svašta u 2019. godini, onda bi trebalo prvo da poradite na njemu. Raspoloženje utiče na sve u vašem životu - na odnose sa ljudima, na posao, na opšte zdravlje, piše Huffpost.

Možda deluje da je nerealno pred sebe staviti tako veliki zadatak za narednu godinu, ali mali zadaci koje ćete sebi odrediti i navike koje ćete postepeno steći lako će vas dovesti do cilja i osećaćete se mnogo bolje. Primenite ovih 17 saveta i pred vama je sigurno prelepa godina puna lepih događaja.

1) Pobedite jednu strepnju

Ohrabrite sebe da prevaziđete svoje najveće strahove. Odredite cilj, izabravši jedan strah koji vas sputava, i posvetite se njegovom prevazilaženju. Neka vam on bude neprijatelj broj jedan i neka vas ništa ne zaustavi da ga pobedite. Bilo da se plašite ozbiljnog razgovora sa osobom koja vas guši ili nečega drugog, pridržavajte se cilja i odredite kako ćete sebe nagraditi kada ga ostvarite.

2) Ustanovite raspored spavanja koji vam odgovara

Možda mislite da dovoljno spavate, ali bi trebalo da se zapitate da li se svakog jutra budte odmorni i da li uveče u isto vreme ležete u krevet. Veoma je bitno da budete naspavani, naročito ako se bavite teškim i iscrpljujućim psolom. Čak i ako spavate samo sat-dva manje nego što bi trebalo, to vam može mnogo naškoditi. Počnite da ležete u isto vreme, ali tako da dobijete bar sedam sati sna. U početku pomerite vreme za spavanje za pola sata, a kada dođete do idealnog vremena za odlazak u krevet, pridržavajte ga se. To će vam poboljšati memoriju, smanjiti nervozu, izbaciti toksine iz vašeg mozga i pomoći vam da sprečite razvijanje nekih hroničnih bolesti.

Pixabay.com

3) Nađite nešto što vas čini srećnim

Izaberite aktivnost koja vas usrećuje i praktikujte je svakodnevno. Osobe koje nemaju bar jednu stvar koja bi ih opustila i učinila srećnim osećaju se loše, jer imaju utisak da više daju svetu svojim radom nego što od sveta dobijaju.

4) Provodite napolju bar 10 minuta dnevno

Prošetajte tokom pauze za ručak ili popijte jutarnju kafu na terasi. Mnoga istraživanja su pokazala da boravak u prirodi poboljšava raspoloženje i smanjuje nervozu.

5) Redovno vežbajte um

Mnogi dane provode razmišljajući o budućnosti i brinući se šta ona donosi ili se prisećajući prošlosti i pogrešnih koraka koje su napravili. Samim tim, propuštaju da žive u sadašnjem trenutku. Budite prisutni, iskoristite svoje vreme na ono što volite i koncentrišite se na stvari koje vas u sadašnjosti usrećuju. Samim tim, ako budete dobro radili za sebe, budućnost mora biti svetla.

sreća, srećna osoba, devojka, ljudi, Foto: Pixabay

6) Govorite lepo o sebi

Uvedite male izmene u svakodnevni rečnik, i spoljašnji, i unutrašnji. Umesto da se koncentrišete na negativno, pronađite nešto pozitivno u svemu. Na primer, umesto da kažete „Ako dobijem taj posao“, recite „Kad dobijem taj posao“. Tako ćete sebe navesti da zaista razmišljate pozitivno. Isto tako, možete sebi svakog jutra reći nešto lepo u ogledalu.

7) Iskorenite bar jednu lošu naviku

Mi odlično znamo šta nije dobro za nas, pa zato treba da se oslobodimo toga, jer nam svaka takva stvar izaziva stres. U narednoj godini zacrtajte da ćete se osloboditi jedne loše navike, kao što su preterana konzumacija alkohola ili neumereno pijenje kafe. Kada u tome budete uspeli, bićete ponosni na sebe, a samim tim i srećni.

8) Bavite se fizičkom aktivnošću koju volite

Mnoga istraživanja pokazala su da je vežbanje dobro za mentalno zdravlje, a potrebno vam je samo 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno. Na taj način smanjujete nivo stresa i poboljšavate raspoloženje. Najvažnije je da nađete nešto u čemu uživate – da li će to biti pilates, borilačke veštine, trčanje, ples ili dizanje tegova, nije bitno sve dok se vi osećate dobro dok to radite.

9) Meditacija

Kada je u pitanju smanjenje nivoa stresa, mnogi predlažu meditaciju, bar 30 minuta dnevno. To vreme može biti podeljeno na jutarnjih 15 minuta i večernjih 15. Meditacija smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, kao i nivo holesterola, a osim toga, reguliše i krvni pritisak.

Pixabay.com

10) Sasecite negativne misli u korenu

Kada vam se nešto loše dešava ili vam nešto ružno prolazi kroz glavu, zapitajte se „da li je to sve“. Probajte da praktikujete dve vrste odgovora na to pitanje: jedan je „da, ali“, a drugi se odnosi na „označavanje“.

„Da, ali“ podrazumeva nalaženje dobre stvari u lošoj – na primer, „Jesam pojela tri kolača, ali sam se zato već neko vreme hranila zdravo i sutra ću da nastavim sa tim“. Što se tiče „označavanja“, ono sugeriše da pokušate da mentalno označite svoju misao kao toksičnu i tako je odbacite.

11) Posvetite se kvalitetnom odnosu

Da biste bili psihički zdravi, morate imati smislene odnose pune ljubavi. Ko vas poznaje bolje od svih i koga vi poznajete bolje od drugih? Da li ste posvećeni tom odnosu? Ove godine izaberite jednu osobu koja vam prija i koja vas razume i držite se nje.

12) Čitajte knjige o samorazvoju

Pročitajte bar jednu knjigu o nekome kome se divite kako biste videli na koji način se on izborio sa životnim problemima. Mnogo možete naučiti iz takve knjige, kao i iz knjiga za samorazvoj, koje su napisali stručnjaci.

13) Smanjite upotrebu društvenih mreža

Previše vremena na društvenim mrežama može nam napraviti velike probleme, jer se zbog svakojakog sadržaja koji tamo vidimo možemo osećati manje vrednim od drugih. Mnogi ljudi zavise od lajkova i spoljašnje potvrde o vrednosti na osnovu broja ispod fotografije, ali je osećaj zadovoljstva koji lajkovi donose veoma kratkotrajan i ne doprinosi razvoju samopouzdanja. Izgradite svoje samopouzdanje radeći nešto što volite najbolje što možete, jer ćete tako više ceniti sebe, a videće i dugoročne rezultate.

Shutterstock

14) Bolje postavite granice

Da li ste se u 2019. godini rasrostrli na sve strane? Vreme je da to promenite i postavite nove granice kako biste imali više prostora za sebe. Ako nešto ne želite da radite, nemojte da popuštate pod pritiskom, nego recite „ne“.

15) Vodite listu napretka svake sedmice

Ako očekujete savršene rezultate odmah, osećaćete se kao promašaj većinu vremena. Zato je bitno da svake nedelje zabeležite koliki pomak ste napravili, jer kada budete videli rezultate, nastavićete još voljnije da idete ka cilju koji ste sebi postavili.

16) Isključite telefon

Mnoge studije su pokazale da je preterano provođenje vremena uz laptop, tablet i telefon štetno po mentalno zdravlje. Postanite manje dostupni onlajn i osećajte se slobodno da ignorišete telefon ako vam treba da budete sami. Imajte na umu da previše gledanja u ekran (odnosi se i na TV), prema nekim istraživanja, doprinosi depresiji i nervozi.

17) Ne nervirajte se u vezi hrane i budite prisutni tokom obroka

Preopteretili ste sebe razmišljanjem o kalorijama i dijeti u 2019. godini? Vreme je da se to promeni. Do sada ste sigurno naučili šta je zdravo, koja količina hrane vam je neophodna i kako da znate kada ste siti. Kada ste pod stresom, nervozni ili se osećate nesigurno zbog nečega, često nalazite spas u hrani, a to nije dobro. Ako se budete pridržavali svih saveta u ovom tekstu, biće manje i stresa i nervoze, pa ćete lakše odoleti hrani kada vam zapravo nije potrebna. Tada ćete jedino morati da budete prisutni dok jedete, to jest da ne gledate u telefon i druge uređaje, nego da obraćate pažnju na hranu i jedete polako, jer ćete samo tako znati da stanete kada budete bili siti.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • DARKO 100%

    31. decembar 2019 | 16:35

    Imaj vremena za igru to je tajna mladosti,imaj vremena za prijateljstvo to je put ka sreci,imaj vremena za osmeh to je muzika duse ako mozete bar tri ove stavke da postignete vi ce te biti srecni,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA