Istražene tajanstvene vode: Usred Tihog okeana postoji pustinja, sad je otkriveno šta je naseljava

Ovde se nalazi najudaljenija tačka od kopna na planeti

  • 0
južnopacifički vrtlog Foto: Printscreen/YouTube/MPI Marine Microbiology

Južnopacifički vrtlog jedna je od pet velikih okeanskih struja na našoj planeti i nalazi se, kao što naziv nalaže, u južnom delu Tihog okeana. Upravo tu počiva Nemova tačka, odnosno, pol nedostupnosti. Reč je o najudaljenijoj tački od najbližeg kopna na Zemlji.

Ovaj prostor okeana je drugačiji od svog okruženja, a poznat je i kao groblje za svemirske letelice.

Donedavno ni naučnici nisu imali jasnu sliku o životu koji obitava u ovim tajanstvenim vodama, koje zauzimaju 10 odsto Zemljine površine. Južnopacifički vrtlog je, iz tog razloga, oduvek važio za pustinju u pogledu morske biologije.

Uprkos svojoj razuđenosti, život tamo opstaje. Uzroci oskudnosti ekosistema su brojni i podrazumevaju udaljenost od hranjivih materija koje kopno pruža, način na koji kruženje vode izoluje središte vrtloga od ostatka okeana, kao i visok nivo UV zraka.

Proučavanje ove okeanske pustinje je veoma zahtevan poduhvat, kako zbog njene udaljenosti, tako i zbog veličine prostora koji zauzima - 37 miliona kvadratnih kilometara.

I pored ovih izazova, nedavno su naučnici uspeli da zavire u mikrobiološki sastav tamošnjih voda.

Stručnjaci sa Instituta za morsku mikrobiologiju iz Bremena, u Nemačkoj, otisnuli se se pre nekoliko godina na šestonedeljnu ekspediciju, koja se protezala od Čilea do Novog Zelanda. Zahvaljujući njihovim naporima, prikupljeni su mikrobiološki podaci i iz dubine od pet kilometara.

Saznanja do kojih su stručnjaci sa bremenskog instituta došli potvrđuju da je broj mikroorganizama na površini južnog Pacifika trostruko manji od broja ćelija u atlantskom vrtlogu.

- To je verovatno najmanji iznos živih ćelija ikada izmeren na površini okeana - tvrdi za Science Alert Bernhard Fuš, mikrobiolog i ekolog čiji tim vrši ispitivanja prikupljenih uzoraka.

Među pronađenim mikrobima prednjače kladusi poput SAR11, SAR116, SAR86 i prohlorokokusi, koji nastanjuju i druge okeane, dok su bakterije iz grupe AEGEAN–169 otkrivene na manjoj dubini nego što je to do sad bilo poznato.

Fušov tim je potvrdio da će se istraživanje nastaviti.

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA