≫ 

Kafana "Kod Pirketa" u Londonu uvek puna: Englezi obožavaju peglane kobasice

Kafana je opremljena u tradicionalnom stilu, sa kariranim stolnjacima, nude srpske specijalitete i pirotske gastronomske đakonije poput punjenih paprika, peglane kobasice, raznih vrsta banica…

  • 0
Kafana “Kod Pirketa” Foto: pirotskevesti.rs

Poznati srpski fudbaleri koji igraju u Premijer ligi Luka Milivojević, igrač Kristal Palasa, Aleksandar Mitrović, prvotimac Fulama i prvi špic Orlova, kao i Dušan Tadić dok je igrao u Premijer ligi, ali i brojne diplomatske delegacije stalni su gosti kafane u Zapadnom Londonu koja je za veoma kratko vreme postala izuzetno posećena i popularna, a koja se, ni manje ni više, zove "Kod Pirketa". Vlasnik ove kafane je Dejan Stojanov iz Pirota.

U razgovoru za Pirotske vesti Stojanov, koji ističe da je poreklom iz Poljske Ržane, kaže da je, pre otvaranja kafane, radio mnogo poslova. Kao student radio je na farmi organskog povrća u Škotskoj, u Engleskoj na farmi jagoda i malina, radio je i na kruzeru kao konobar. Na kratko se vratio u Pirot, ali je zatim ponovo otišao u Englesku gde je na nagovor prijatelja otvorio kafanu koja se zove "Kod Pirketa".

Kafana “Kod Pirketa” Aleksandar Mitrović (levo), vlasnik kafane Dejan Stojanov (u sredini) i Luka Milivojević (desno) Foto: pirotskevesti.rs

Dejana su u Londonu svi zvali Pirke, zbog činjenice da je iz Pirota, pa je odlučio da se tako zove i njegova kafana koja je opremljena u tradicionalnom stilu, sa kariranim stolnjacima. Na meniju su srpski specijaliteti, i naravno pirotske gastronomske đakonije poput punjenih paprika, peglane kobasice, raznih vrsta banica…

- U London sam po drugi put došao 2013. godine, radio sam četiri godine u elitnom restoranu "Novikov", jednom od najboljih restorana u Londonu, koji ima i azijski i italijanski restoran. Tu sam upoznao zaista mnogo ljudi, dolazili su premijeri, ministri, estradne zvezde, ali i fudbaleri koji igraju u Premijer ligi, pre svih Aleksandar Mitrovića, Dušan Tadić, dok je još igrao u Premijer ligi, Luka Milivojević. Sa njima sam se i sprijateljio i sada su mi stalni gosti u kafani i veliki prijatelji, sa kojima smo proslavili i Božić nedavno - priča Stojanov.

Kako kaže Stojanov, u lokalu gde je sada kafana "Kod Pirketa" bila je kafana "Vardar", koju su držali Makedonci.

- Ali, nije im išlo pa su lokal uzeli Poljaci, ali ni oni nisu uspeli da opstanu da bi na nagovor prijatelja odlučio da upravo u tom lokalu u Zapadnom Londonu, u kraju koji se zove Acton, i gde ima dosta Srba, otvorim restoran. Juna 2019. godine sam započeo renoviranje, a novembra otvorio kafanu koja osim tradicionalnih srpskih specijaliteta, nudi i standarne menije, a mnoge naše recepte domaće kuhinje prilagodio sam Englezima, tako da i Englezi vrlo rado dolaze i uživaju u vrhunskoj hrani - kaže Dejan.

Kafana "Kod Pirketa" ima kapacitet od pedesetak gostiju, a Dejan planira da uskoro na ceo jedan zid od kafane postavi pirotski ćilim. 

Kafana “Kod Pirketa” Vlasnik kafane u Londonu sa srpskim sportistima Foto: pirotskevesti.rs

- U ponudi nam je srpski i engleski doručak, pravimo našu banicu, pirotski kačkavalj, sir, mešanac, posebno je zanimljiva gostima ubelolučena domaća paprika kada je reč o salatama, ali i punjena paprika, različite vrste pasulja, suvo meso domaće proizvodnje, pirotski roštilj od mešanog mesa. Peglanom kobasicom snabdeću se na predstojećem Sajmu peglane kobasice - kaže Dejan za "Pirotske vesti" i dodaje da sve svoje specijalitete servira u posuđu od grnčarije.

Neophodne i licence za prodaju i serviranje alkohola, hrane

U Engleskoj, da bi neko mogao da prodaje alkohol i bavi se ugostiteljskom delatnošću, mora da završi kurs i položi ispit u poznavanju alkoholnih napitaka, a posebno je važan deo u kome se strogo definiše kome može, a kome ne sme da se prodaje alkohol.

- Procedura za otvaranje kafane nije ni malo jednostavna. Osim licence za prodaju alkoholnih napitaka, mora da se poseduje odgovarajuća licenca i za hranu, kuhinju, a vlasnik kafane mora da ima savršeno čist dosije, bez ikakvih mrlja u karijeri, da nije osuđivan i slično - zaključuje Stojanov.

Video: Zvanično je: Srbin ima najdužu kobasicu!

(Telegraf.rs/Foto: Pirotskevesti.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA