Penzioneri želeli da provedu miran život na obali mora, ali sve je promenio jedan poni

Događaji u životu čoveka najčešće se ne odvijaju prema planu

  • 0
Konji

screenshot/bbc.com

Penzionerski dani ne moraju biti dosadni i sumorni, naročito kada odlučite da ih ispunite humanitarnim aktivnostima. Kada je bračni par Dejvid Volis i Robi Bartington stigao u Gover 2013. godine, sve što su želeli jeste da na obali mora provedu bezbrižne penzionerske dane. Njihova želja se izjalovila, jer su odlučili da započnu plemenitu misiju. Osnovali su utočište za napuštene i ugrožene životinje. Zajedno brinu o povređenim konjima, napuštenim ovcama i psima.

Brinući o životinjama konstantno se suočavaju sa ekonomskim i emocionalnim izazovima. Udomili su šest pasa, 48 ovaca, dve krave i nekoliko mačaka. Najviše vremena i pažnje posvećuju ugroženim konjima. Do danas su zbrinuli oko 300 grla.

- Došli smo ovde da u miru provedemo ostatak života. Prvih šest meseci bilo je sjajno, a onda nam se život promenio. Počeli smo da pružamo pomoć povređenim životinjama i od tada je naš dom postao utočište životinjama - kaže Dejvid.

Kako je sve počelo?

 

Nepoznati par koji je stigao u Gover poverio je Dejvidu i Robi na čuvanje velškog planinskog ponija po imenu Oli Bik. Širom Velsa proneo se glas o dobrotvorima i na njihovu adresu dolazilo je sve više i više konja.

- Spasili smo nekoliko grla. Ljudi su počeli da zovu i traže utočište za svoje bolesne i ostarele konje. Neki bi govorili će uspavati životinju ako je ne primimo. Tako je sve počelo - objašnjava Robi.

Od tada je njihov dom postao sigurna luka za izgubljene i povređene konje. Vlasnici su ih ostavljali pred kapijom, a jedne noći je 20 grla čekalo ispred doma dvoje dobrotvora.

Par se ubrzo suočio sa velikim troškovima. Zbog uvećanog broja grla morali su da prošire štalu i pronađu slobodne livade za ispašu. Sada iznajmljuju 28 hektara zemlje od susedne farme, plaćaju veterinara i svu opremu neophodnu za život konja. Godišnji troškovi izraženi su u desetinama hiljada funti.

- To je najteža strana naše priče. Stalno brinemo kako ćemo pregurati narednu zimu - objašnjava Robi za BBC.

Zašto to rade? 

 

Par priznaje da njihova humana misija iziskuje brojna ulaganja. Zbog konstantne zauzetosti prekinuli su kontakt sa mnogim prijateljima. Projekat traje poslednjih šest godina i kažu da za to vreme nisu imali odmor.

Ali Dejvid ne žali zbog uloženog vremena i rada. Pričinjava im zadovoljstvo činjenica da njihov trud produžava život bespomoćnim životinjama.

- Životinje su naš život i to nas stalno motiviše da im pružimo svu potrebnu negu - kaže Dejvid.

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA