≫ 

Fotografije izgladnelih lavova obišle svet: Ocrtavaju im se kosti, u parku nema hrane

Velika Internet kampanja pokrenuta je posle objavljivanja potresnih fotografija

  • 1
Lav u Sudanu

Foto: Profimedia/AFP

Ljubitelji divljih mačaka alarmirali su svetsku javnost i započeli Internet kampanju za spasavanje pet afričkih lavova. Zahtevaju da se bolesne životinje hitno presele iz Al Kureši parka koji se nalazi u glavnom gradu Sudana Kartumu. Zvaničnici i veterinari zoo-parka kažu da su pojedini lavovi izgubili dve trećine telesne mase.

- Potresen sam zbog prizora iz zoo-parka. Kosti životinja ocrtavaju se na njihovoj koži - kaže Osman Salih. On je pokrenuo kampanju na Fejsbuku i pozvao sve zainteresovane ljude i institucije da pomognu.

Zvaničnici zoo-parka i veterinari tvrde da se zdravlje lavova pogoršalo tokom poslednjih nekoliko nedelja.

- Hrane nema dovoljno, pa je nekada kupujemo i sopstvenim novcem kako bismo prehranili životinje - kaže menadžer parka Esameldin Hadžar. Zoo-parkom upravlja opština Kartum, a delimično se finansira privatnim donacijama.

Sudan potresa duboka ekonomska kriza. Cene hrane skaču iz dana u dan i sve je manje stranih valuta u opticaju.

Volonteri i novinari posetili su park da bi zabeležili u kakvom stanju se nalaze životinje. Njihove fotografije postale su viralne na socijalnim mrežama i brzo su obišle planetu.

Jedna od pet mačaka bila je vezana kanapom. Tečnost je dobijala preko kapaljke, jer se oporavlja od dehidratacije. U kavezima su razbacani komadi trulog mesa koje opsedaju muve i drugi insekti. Stanje u kojem se nalazi zoo-park dovelo je životinje na rub života.

- Lavovi su teško bolesni i svi izgledaju neuhranjeno - kaže član osoblja Moataz Mahmud.

Još uvek ne postoji zvaničan podatak o broju lavova u Sudanu. Značajan broj živi u Nacionalnom parku Dinder koji se nalazi na granici sa Etiopijom. Međunarodne organizacije za zaštitu životne sredine označile su afričke lavove kao ugroženu vrstu, piše Gardijan.

Njihov ukupni broj smanjio se od 1993. do 2014. godine za 43 odsto, a procenjuje se da trenutno u Africi živi oko 20.000 lavova.

Video: Potresni prizor u Indiji: Izgladnele životinje jedu plastični otpad

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Svasta

    22. januar 2020 | 10:18

    Covek je najveca propast ove planete ccccccc mi cemo je, kao i sve sto zivi na njoj, prosto receno, unistiti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA