Požari otkrili kanale i jezera, tvorene ljudskom rukom pre nego što su podignute egipatske piramide

Veoma produktivni akvakulturni sistem napravilo je domorodačko stanovništvo koristeći vulkanske stene

  • 1

Prostranu mrežu kanala, napravljenu pre 6.600 godina od strane pripadnika Gunditjmara - domorodačkog naroda Australije, otkrivena je nakon velikih požara u kojima je izgorela bogata vegetacija koja ih je skrivala.

Australijski domoroci napravili su složenu mrežu kanala, pregrada i brana kako bi u svoje zamke usmerili "kujange" jegulje na teritoriji današnje države Viktorija.

Buđ Bim zaveden je u Uneskovu listu kao kulturni krajolik i jedan je od najvećih drevnih sistema vodoprivrede i datira od pre više od 6.600 godina, što ga čini starijim od egipatskih piramida.

Uprkos tome što se za Buđ Bim zna već dugo, nedavni australijski požari, koji su zahvatili velika prostranstva, spalili su i vegetaciju koja je skrivala veliki deo kanalske mreže koja nikada pre nije viđena.

- Kada smo se vratili posle požara, zatekli smo nove kanale za koje ranije nismo znali da su tu - rekao je predstavnik naroda Gunditjmara, Denis Rouz.

Osim kanala, pronađene su i druge ljudskom rukom napravljene strukture, poput malih ograđenih jezera.

Veoma produktivni akvakulturni sistem napravilo je domorodačko stanovništvo koristeći vulkanske stene kojih je tu bilo u obilju, jer je Buđ Bim takođe i ugašeni vulkan.

Oni su tu izgradili mrežu kanala, prepreka i brana kojima su manipulisali i upravljali vodenim tokovima i tako usmeravali jegulje u svoje zamke i olakšavali prehranu stanovništva.

(Telegraf.rs/RTS/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Predator

    21. januar 2020 | 22:19

    Zato su i zapalili šume da posle imaju profit od turizma da gledaju te ruševine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA