Da li ćemo moći da dišemo na Mesecu: Pogon za pretvaranje Mesečeve prašine u kiseonik radi na tome

Ako čovek želi dugoročno prisustvo na Mesecu, za tako nešto biće mu potreban, pored raketnog goriva, i vazduh koji može udisati, a ESA je pronašla način da proizvede oba koristeći samo resurse koje daje Mesec

  • 0
Mesec Pixabay

ESA (European Space Agency) sprovodi pilot projekat postrojenja koje pretvara mesečevu prašinu, za sada simulaciju iste, u kiseonik koji može da se koristi za proizvodnju vazduha i goriva.

Tehnika koja se primenjuje u ovom prototip postrojenju izdvaja velike količine kiseonika iz regolita, Mesečeve podloge, koristeći soli rastopljene u procesu elektrolize, kako bi njima zagrevala prašinu i iz nje, preko soli, prevodila kiseonik u stanje pozitivnog jona.

Kako se očekuje, ovaj proces bi mogao dodatno da ohrabri istraživače Meseca jer bi obezbedio korisne legure za izgradnju naselja, odnosno za opravke vozila, navodi Engadget

Međutim, mnogo toga je još potrebno uraditi pre nego što ovakvo postrojenje bude stiglo na Mesec. Pre svega, mora se naći način da ono zadržava kiseonik u sebi, umesto da samo ispušta gas. Takođe, naučnici bi trebalo da do kraja ispitaju koja legura  bi bila najkorisnija kao nusproizvod. Test postrojenje, kako se očekuje, trebalo bi da bude završeno do sredine 2020. godine, te stoga deluje kao da je samo pitanje vremena kada će istraživači proizvoditi vazduh daleko izvan Zemlje.

Video: Mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo: Ovako je izgledalo sletanje na Mesec

T.T.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA