NASA traži vašu pomoć: Odaberite ime za njen novi rover za Mars

Istraživačko vozilo, koje će biti lansirano u julu ove godine, prizemljiće se u blizini kratera Jezero, koji je dobio ime po našoj reči

  • 2
rover, Mars, NASA Pixabay.com

Učenici širom Amerike, od onih u predškolskom do onih u srednjim školama, predložili su čak 28.000 imena za rover za Mars 2020, koji je konstruisala NASA. Grupa sudija svela je broj predloga na polufinalnih 155, a u finalnu trku ušlo je devet imena, piše CNN.

Za njih se može glasati u onlajn anketi, koja je otvorena do 27. januara i čiji rezultati će odlučiti o imenu novog rovera koji će od leta ove godine, kada je planiran njegov transport na Mars, putovati ka Crvenoj planeti radi njenog istraživanja.

Ovo je spisak imena kojima možete dati svoj glas:

1) Endurance (Izdržljivost);

2) Tenacity (Istrajnost);

3) Promise (Obećanje);

4) Preservance (Upornost);

5) Vision (Vizija);

6) Clarity (Jasnoća);

7) Ingenuity (Genijalnost);

8) Fortitude (Snaga);

9) Courage (Hrabrost);

Rezultati ankete, ime rovera i ime učenika koji ga je predložio, biće objavljeni 15. marta. Učenik čije ime bude odabrano imaće priliku da gleda lansiranje ovog rovera, koje je planirano da se obavi u julu.

Ovaj rover će se tada pridružiti velikoj porodici NASA misije za istraživanje Marsa, a njegovo sletanje na ovu planetu očekuje se u februaru 2021, kada će se prizemljiti u krateru Jezero, koji je dobio ime po slovenskoj reči, jer je ostao kao svedočanstvo nakon isušivanja jezera koje je postojalo pre 3,5 milijardi godina.

Ovaj rover je izgrađen sa ciljem da prikupi uzorke sa Marsa koji će radi proučavanja biti vraćeni na Zemlju. U pomenutom krateru i njegovoj okolini tragaće za znacima života, mineralim nanosima i mogućim mikroskopskim fosilima, što će naučnicima pomoći da ustanove da li je na Marsu nekad bio moguć život.

Osim toga, rover 2020 isprobaće instrumente za bušenje zemljišta, kao i meteorološke instrumente, a isprobavaće i da li je moguće da se tamošnji ugljen-dioksid pretvori u kiseonik.

Svoj glas za ime ovog rovera možete dati OVDE.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA