Kinezi bi da upoznaju vanzemaljce: Imaju teleskop velik kao 30 fudbalskih terena, evo šta snimaju

Postrojenje zauzima površinu od 30 fudbalskih terena

  • 0
Teleskop, FAST 500

screenshot/youtube.com/Tsinghua University

Kinezi su odavno ušli u borbi za osvajanje kosmosa, a ovaj savremeni izum donosi informacije iz dalekih delova svemira.

Postrojenje na kojem se nalazi ogromni sferni radio teleskop smešteno je u dubokom basenu na jugozapadu kineske provincije Guižu. Astronomi će pomoću ovog uređaja proučavati udaljene delove kosmosa, istraživati njegovu evoluciju i potencijalni život van Zemlje.

Prve probne operacije obavljene su još u septembru 2016. godine, a upotreba novog uređaja biće dostupna i naučnicima širom sveta, javlja kineska agencija Sinhua.

Teleskop se sastoji od okrugle posude prečnika 500 metara. Zauzima prostor približan površini 30 fudbalskih terena. Prema tvrdnjama kineskih astronoma, FAST je dva i po puta osetljiviji od nekadašnjeg rekordera koji se nalazi u opservatoriji Aresibo, Portoriko. Kineski teleskop obrađuje do 38 gigabajta informacija u sekundi.

- Aresibo i FAST su jedini radio teleskopi tih dimenzija na svetu. Postavljeni su u dubokim dolinama sa vertikalnim usmerenjem - kaže portparol Američkog astronomskog društva Rik Stajnberg i dodaje:

- Aresibo ima prečnik od 300 metara što ga čini manjim od teleskopa FAST 500. Tehnologija izrade i način funkcionisanja su isti, jer je Aresibo nekoliko puta modernizovan od početka rada 1963. godine - kaže Stajnberg.

Teleskop FAST nosi nadimak "Tijanjan" što u prevodu sa kineskog znači nebesko oko. Njegovom izgradnjom proširio se domet i opseg astronomskih proučavanja. Li Keđija sa Instituta za astronomiju i astrofiziku iz Pekinga kaže da teleskop pruža neviđene mogućnosti istraživanja kosmičkih fenomena.

Jedna od pojava koju će FAST 500 proučavati jesu i pulsari - guste zvezde prečnika do 10 kilometara sa veoma jakim magnetnim poljem. Okreću se nekoliko stotina puta u sekundi i emituju intenzivne radioaktivne zrake.

Tokom probnog perioda od dve godine, FAST 500 je već registrovao 102 nova pulsara. Teleskop će beležiti i signale potencijalnih vanzemaljskih aktivnosti, piše Njuzvik.

- Tokom proučavanja svemira, pokušavamo da evidentiramo signale koje emituju ljudi ili potencijalna inteligencija van naše planete. Reč je o ogromnom poslu, a 99 odsto signala koji stižu do nas su šumovi. Trebaće nam vremena da identifikujemo signale koji se nalaze u kosmičkoj buci - kaže astronom Zu Ming.

Izgradnja FAST 500 teleskopa završena je 2016. godine, dve decenije pošto su naučnici predložili nacrt postrojenja. Projekat je koštao oko 174 miliona dolara.

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA