Zašto su zmajevi toliko važni u kineskoj kulturi?

Kineski zmajevi su centralni simbol Kineske nove godine, uličnih vašara i uopšte bilo koje proslave koja je deo kineskog kulturnog nasleđa. Zašto ih toliko obožavaju?

  • 0
kina

Foto: Pixabay

Kineski zmaj je mnogo više od običnog simbola koji donosi sreću. On je utkan u jezičku i metaforičnu tkaninu čitave kineske istorije. Uz to, ne predstavlja samo nacionalnu maskotu, već i božansko stvorenje. Evo zašto je zmaj Kinezima toliko važan.

Zmajeva krv

 

Svaka civilizacija ima svoju priču o nastanku, a u slučaju kineskog naroda u središtu ovog mita je zmaj. Postoje različite interpretacije legende o kineskom postanju, a prema jednoj od njih, zmaj je taj koji je pomogao Pan Guu, tvorcu svih stvari, u ranoj fazi stvaranja sveta. Druga verzija legende opisuje boginju Nu Gua kao biće sa dva ženska trupa i repom zmaja koja je prve ljude napravila od blata i potom dobila božanska svojstva.

Zmaj ima glavnu ulogu i u kineskoj plemenskoj istoriji. Predanje kaže, da je „žuti car“ Huang Di, nakon što je porazio suparničko pleme, preuzeo njihov totem i pridodao ga svom grbu na kojem je bila predstavljena zmija. Telo zmije se tako izmešalo sa delovima tela drugih životinja napravivši sliku zmaja, te tako, zmaj predstavlja i simbol kineskog ujedinjenja.

Kineski car

 

Dok se svi Kinezi smatraju potomcima zmaja, jedino je car dugo vremena bio smatran samim otelotvorenjem zmaja na Zemlji. Kroz istoriju, jedino je car imao tu privilegiju da na sebi nosi zmajevu odeždu – plašt u raznim bojama i sa devet izvezenih zmajeva na površini, i to u danima proslava i u posebnim prilikama. Kako je zmaj smatran najbožanskijom životinjom, tako je samo car mogao da nosi božansku odeću.

Devet zmajeva

 

U Kini nije cenjen samo jedan zmaj već se zapravo jednako vrednuju svih devetoro zmajeve dece koji se mogu naći u gotovo svakom primeru kineske umetnosti ili arhitekture, pri čemu svaki od devet zmajeva reprezentuje određene osobine i vrednosti. Tako postoji zmaj koji predstavlja vodu dok drugi, na primer predstavlja muziku. Korišćenje zmaja kao simbola u kineskoj arhitekturi ukazuje na svrhu izgrađenog objekta ili na vrstu energije koju objekat nosi u sebi.

Telo zmaja

 

Predstave o izgledu zmaja karakteristične za zapadnu civilizaciju u mnogome se razlikuju od onoga kako ovu mitsku životinju vide u Kini. Kineski zmaj je zapravo skup delova različitih životinja, pa između ostalog ima trbuh žabe, krljušt šarana, kandže sokola i šape tigra. Verzija Bixi zmaja ima telo koje oblikom podseća na kornjaču, dok je Suani zmaj više u obliku lava, navodi Readers Digest.

Boja zmaja

 

Zmajevi se oslikavaju u različitim bojama u zavisnosti od namene. Recimo, žuti zmaj je simbol plemstva, dok crveni zmaj uobičajeno simbolizuje sreću i prosperitet.

Zmaj u umetnosti

 

Upotreba zmaja u umetnosti ima dugu istoriju koliko i sama kineska civilizacija. Ovo stvorenje našlo je mesta u gotovo svakom obliku stvaranja, bilo da se radi o skulpturi, slikarstvu ili nečem sličnom. U zavisnosti od toga kako je naslikan, zmaj može predstavljati različite stvari, te tako nakostrešeni zmaj, recimo, simbolizuje snažnu muževnost.

Kineski zodijak

 

Zmaj je takođe, peti znak po redu u kineskom zodijaku. Za ljude rođene u godini Zmaja, važi da poseduju kvalitete ovog stvorenja, uključujući izraženu inteligenciju, osećaj ponosa i ambicioznost dok među negativne spadaju arogancija i prevelika impulsivnost. Poslednja godina Zmaja bila je 2012. godina, dok će prva sledeća biti 2024.

Pravedno biće

 

U zapadnoj kulturi, zmajevi su kroz istoriju predstavljani na negativan način. Na primer, u drevnom engleskom epu o Beovulfu, zmaj je zlo i pohlepno stvorenje koje nagomilava blago. U kineskoj kulturi, sa druge strane, zmajevi nikada nisu tretirani kao neprijatelji već su isključivo slavljeni kao uzvišena i božanska stvorenja.  Pored simbola sreće i otmenosti, zmaj se doživljava i kao svemoguće stvorenje koje ljudima pruža zaštitu i otkriva im mudrost.

Zmaj u feng-šui simbolici

 

Ako je suditi prema ovoj drevnoj kineskoj mudrosti, zmaj je predmet koji je preporučljivo držati u kući jer donosi zaštitu i dobru sreću. Ipak, položaj zmaja u kući određuje i energiju u njoj. Tako, zmaja uvek treba postavljati iza leđa, da bi ostvario ulogu čuvara, dok ako je postavljen ispred vas, bićete u sukobu sa zmajem. Veruje se takođe, da pozicioniranje zmaja u blizini izvora vode donosi bogatstvo.

Kineska nova godina i ostale svečanosti

 

Zmajev ples deo je proslave svake Kineske nove godine u  kojem učestvuje mnoštvo ljudi, čineći veliku pokretnu figuru u obliku zmaja. Ovaj zmaj je uvek crvene boje, jer ona simbolizuje sreću i prosperitet.

Ipak, zmaj nije samo rezervisan za novogodišne proslave, već isto tako i za brojne tradicionalne ceremonije poput  „Zmajevog festivala brodova“ koji se održava svake godine. Ova svetkovina, održava se u znak obeležavanja proterivanja pesnika Ku Juana (Qu Yuan) koji se suprotstavio dinastiji Đin (Qin) tokom ere „Zaraćenih država.“ Održava se petog dana petog meseca kineskog lunarnog kalendara i  obeležava se trkom brodova na gotovo svakoj plovnoj površini širom zemlje.

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA