Asteroid eksplodirao u blizini Zemlje, njegovi ostaci se razleteli po planeti

Meteor koji je došao iz pravca Marsa osvetlio je noćno nebo zapalivši se pri ulasku u našu atmosferu, a njegovom munjevitom padu svedočilo je više od 20 ljudi

  • 0
meteor, asteroid, planeta, zemlja Pixabay.com

Komad asteroida koji je eksplodirao u blizini Zemlje nalazi se na dnu jednog od Velikih jezera Severne Amerike. On je na našu planetu doleteo iz blizine Marsa i u atmosferu ušao ostavljajući za sobom vatreni trag. Mnogi očevici izjavili su da su u utorak uveče videli vatrenu loptu na nebu koja je putovala pola miliona kilometara pre nego što je pala u jezero, piše RT.

Piter Braun, naučnik koji proučava meteore, tvrdi da nam putanja ovog svemirskog kamena otkriva da je on do nas došao iz pojasa asteroida koji se nalazi neposredno iza Marsa.

Astronom sa Univerziteta u Zapadnom Ontariju podelio je snimak iz opservatorije na Tviteru, a u njemu se može videti kako je ovaj posetliac iz svemira osvetlio noćno nebo.

Čak i najmanji komadi meteora zasijaju jer se zapale kada uđu u atmosferu naše planete. Braun procenjuje da je ovaj komad zapravo deo mnogo većeg meteora i smatra da je veliki koliko i lopta za softobol.

Američko meteorsko društvo zabeležilo je da je bar 20 ljudi videlo ovaj asteroid sa raznih lokacija na obali Severne Amerike.

Za sada nema podataka o tome da je asterodi naneo štetu nečijem posedu.

Ujedinjene nacije se plaše da bi u budućnosti neki asteroid mogao da pogodi gusto naseljenu oblast Zemlje, pa je 30. jun proglašen Internacionalnim danom asteroida kako bi se podigla svest o potenijalnom katastrofalnom slučaju.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA