Veliko otkriće na dnu Visle: Naučnici pronašli drevni brod, ali tu nije bio kraj iznenađenjima

Najduža reka u Poljskoj krije tajne iz prošlosti

  • 0
Olupina

Foto: Pixabay

Potopljeni jedrenjak širine šest i dužine 37 metara, pronađen je na dnu Visle severno od Varšave.

- Verovatno se radi većem teretnom brodu korišćenom od 14. do 18. veka - kaže šef istraživačkog projekta Univerziteta u Varšavi Artur Bržska.

Otkriće drvenog okvira teškog oko 250 kilograma upućuje naučnike da je reč o plovilu koje je moglo da transportuje oko 100 tona tereta. Naučnici još uvek ne znaju šta je tačno prevoženo ovim brodom, jer nisu pronašli nijedan predmet koji bi mogao biti u vezi sa velikim otkrićem.

To se delimično objašnjava činjenicom da je Visla brza na mestu gde je olupina nađena. Suočili su se sa slabom vidljivošću na dnu reke koja se kretala od 10 do 20 centimetara.

Bržska veruje da je brod korišćen za transport prehrambenih proizvoda do Gdanjska, lučkog grada na obali Baltičkog mora.

- Brod je služio za brzi transport robe - navodi Bržska.

Pored teretnog broda, podvodni arheolozi otkrili su delove mosta koji je uništen tokom Drugog svetskog rata. Ostaci su pronađeni na oko 15 kilometara nizvodno od Varšave.

- Analize pokazuju da su most izgradili Nemci. Reč je o energičnim inženjerima koji su radili na izgradnji mostova i utvrđenja korišćenim za vreme Drugog svetskog rata. Otkrivena je čelična konstrukcija i niz delova korišćenih kao potpora mostu - navodi Bržska.

Arheološka otkrića locirana su sonarnom tehnologijom prikačenom za čamac. Tragalo u dužini reke od osam kilometara, piše Newsweek.

Tehnologija je zasnovana na upotrebi zvučnih talasa i najčešće se koristi u podvodnoj arheologiji. Sonarni instrumenti šalju talase koji se odbijaju od objekata i pomažu istraživačima da ih otkriju na velikim dubinama. Instrumenti novijeg datuma emituju sliku lociranog predmeta.

Poslednjih meseci arheolozi su došli do nekoliko značajnih otkrića u Evropi, uključujući i drevno rimsko plovilo koje se nalazilo na dnu Mediterana. Brod sa pet sidra u obliku piramide pronađen je blizu ostrva Kefalonije i veruje se da je star između 1.900 i 2.100 godina.

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA