Barbike sa vitiligom i bez kose: Linija čuvenih lutaka dobija nove neobične članove

Tvorci jedne od najomiljenijih igračaka na svetu žele da poruče da su svi dobrodošli i da se lepota može ispoljiti na različite načine

  • 0
Fešnista kolekcija Barbika

Foto: Printscreen/YouTube/Newsy

Kompanija „Matel”, proizvođač voljenih Barbi lutaka, otkrila je nove članove svoje kolekcije „Fešnistaz”. Novopridošle lutke će biti prikazane sa vitiligom i bez kose, u cilju predstavljanja različitih tipova lepote.

Vitiligo je, inače, hronično oboljenje usled koga koža obiluje glatkim, belim mrljama na različitim delovima tela. Predstavnici kompanije su saopštili da je prošlogodišnja objava na kojoj je prikazana Barbika sa vitiligom njihova najpopularnija na Instagramu.

- Ukoliko neka devojčica iskusi gubitak kose iz bilo kog razloga, sada će pronaći lutku koja je odražava - izjavili su predstavnici „Matela” povodom Barbike koja nema kosu.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

Own what makes you unique, individuality is the best way to shine! ✨ #barbie #barbiestyleОбјава коју дели Barbie® (@barbiestyle) дана

 

Prošle godine su raznovrsnost „Fešnistaz” kolekcije obogatile Barbika sa protetičkom nogom, kao i ona u invalidskim kolicima. U dizajnu Barbike sa protetičkom nogom je učestvovao dvanaestogodišnji Džordan Rivs, aktivista u borbi za prava osoba sa invaliditetom, koji je i sam rođen bez leve podlaktice.

I ostali članovi kolekcije „Fešnistaz”, koja je osvanula 2015, odlikuju se nesvakidašnjim izgledom. Tako neke od lutaka imaju dugačke dredove i realističnije oblike tela, poput manjeg obima grudi, manje definisanog struka i punijih ruku.

 
 
 
Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

What makes us different makes us beautiful! ✨ Introducing 6 new, unique dolls to the #Barbie #Fashionistas line! Shop now.Објава коју дели Barbie (@barbie) дана

 

Kompanija „Matel” se i pre ove kolekcije otisnula na misiju da prikaže Barbike u različitom svetlu, pa su tako poslednjih godina dostupne lutke sa drugačijim nijansama kože, bojom očiju, frizurom i načinom odevanja.

Prva Barbika koja nosi hidžab je u prodaji od 2017, dok je Barbika u invalidskim kolicima bila najprodavanija u Ujedinjenom Kraljevstvu 2019, prenosi CNN.

U prošlosti je „Matel” bio na meti kritika da proizvodi jednolične lutke, koje su vitke i bele kože, asocirajući na ideal domaćice. Nakon skoro pet godina od začetka kolekcije „Fešnistaz”, ona danas broji 170 lutaka različitog izgleda.

 

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA