U marihuani pronađena supstanca 30 puta jača od THC-a

Još uvek nije poznato kako deluje na čoveka

  • 5
Marihuana, kanabis Foto: Pixabay

Naučnici su posle laboratorijskih istraživanja potvrdili da je novo jedinjenje 30 puta snažnije u odnosu na psihoaktivnu supstancu THC.

Novi kanabinoid dobio je naziv tetrahidrokanabiforol ili THCP. Pronađen je u vrlo malim količinama i još uvek nije utvrđena vrednost jedinjenja.

Italijanski naučnici su tom prilikom otkrili i jedinjenje CBDP. Reč je o kanabinoidu, odnosno rođaku  lekovitog CBD-a koji je poznat po antiupalnom dejstvu. Koristi se kao antioksidanti i sredstvo za sprečavanje epileptičnih napada. Otkrića su nedavno objavljena u časopisu "Nauture".

Beba, dete, marihuana Foto: Shutterstock

Otkrivanje kanabinoida

Jedinjenja su nađena u medicinskom kanabisu FM2 proizvedenom u Italiji. Tokom proučavanja korišćena je masena spektrometrija i metabolomika, odnosno postupci za pronalaženje osnovnih hemikalija u uzorcima i jedinjenjima.

Naučnici su otkrili sposobnost THCP-a da se veže za receptore čoveka u endokanbinoidnom sistemu. Osnovna uloga ovog sistema je da održava telesno blagostanje. Sistem reguliše sve funkcije i potrebe tela od spavanja i apetita, pa do upale i bolova. Prilikom zloupotrebe marihuane, THC deluje na nervni sistem čoveka tako što se zadržava se receptorima i ometa komunikaciju između neurona.

THCP se vezuje za receptore čak 33 puta jače nego THC. Otkriće je navelo autore da se zapitaju zašto pojedine sorte marihuane imaju mnogo jači efekat u poređenju sa čistim THC-om.

- Ova jedinjenja imaju jaču afinitet prema ljudskim receptorima. Kod sorti kanabisa u kojima je koncentracija THC-a niža, aktivniji je drugi kanabinoid - kaže autorka istraživanja i profesorka Univerziteta u Modeni Ćinzija Ćiti.

Alkilni bočni lanac čini pokretačku snagu kanabinoida. Većina od 150 jedinjenja kanabisa uključujući i THC ima lanac od samo pet atoma. THCP odlikuje lanac od sedam atoma, što je samo po sebi značajno otkriće.

Jedinjenja kanabisa sa lancem dužim od pet atoma nikada nisu ozbiljno proučavani u stručnim krugovima. Značaj rada je u tome što nije bilo sličnih otkrića.

- Neophodno je više vremena da bi se THCP izdvojio iz kanabisa. Ovakvi proizvodi se nalaze u malim količina, pa je njihovo otkriće iznenađujuće - kaže profesorka farmacije na Univerzitetu Oregon Džejn Išmael.

Marihuana Foto: AP/Tanjug

Potencijalni efekti na ljude

CBD je do sada bio u scentru pažnje istraživača zbog lekovitog dejstva. Autori kažu da jača sposobnost vezivanja THCP-a za receptore u ljudskom telu potencijalno donosi mnogo medicinskih koristi.

Rezultati istraživanja bi mogli da pomognu u proizvodnji ekstrakta kanabisa i stvoriti uslove za pronalaženje novih jedinjenja, piše CNN.

- U biljci postoje i drugi sićušni kanabinoidi i tragovi koje je teško analizirati. Nastavićemo da istražujemo njihove efekte na ljudski um i telo. Prirodne sirovine su u osnovi mnogih lekova - objašnjava Džejn Išmael.

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA