Bokser spasao ćerku kraljice Elizabete od otmičara, ona mu je otplatila hipoteku u znak zahvalnosti

Heroj je, nažalost, prisiljen da proda odlikovanje, pošto mu je potreban novac da bi imao dovoljno sredstava za sahranu

  • 3
Kraljica Elizabeta, govor, Parlament, Britain Politics Queen’s Speech Foto: Tanjug/AP

Bivši bokser u teškoj kategoriji, koji je dobio medalju pošto je 1974. spasio princezu Anu od naoružanog kidnapera, otkrio je da mu je kraljica Elizabeta II otplatila hipoteku za njegovu kuću u znak njene zahvalnosti.

Roni Rasel (72) udario je dva puta u glavu napadača Jana Bola, koji je naoružan pištoljem pokušao da otme princezu Anu, a zbog svojih zasluga dodeljena mu je Džordžova medalja. Heroj je, nažalost, prisiljen da proda odlikovanje, pošto mu je potreban novac da bi obezbedio budućnost, posebno što mu je zdravlja ugroženo posle nekoliko moždanih udara.

"Lepa ti je kuća"

Nekadašnji borac otkrio je da je policija, pre nego što će mu biti dodeljena nagrada, posetila kući.

- Gledali su okolo i kazali me: "Lep ti je dom". Onda su me pitali da li je pod hipotekom. Rekao sam: Da, zašto? Zatim su mi otkrili da će kraljica da otplati dugovanje kao poklon za ono šta si uradio. Bio je to divan gest, pošto sam bio jako blizu da mi konfiskuju kuću. Izvukao sam se - kazao je Rasel za "Dejli Miror".

Kada je mu je uručeno odlikovanje, kraljica mu je rekla sledeće:

- Ova medalja je od kraljice, ali želim da vam se zahvalim kao Anina majka.

Naterala ga muka da proda orden

Rasel, koji sada živi u Bristolu, kazao je da sa velikim žalom prodaje Džordžovu medalju, pošto je lošeg zdravlja.

- Rekao sam sebi da to nikada neću da uradim. Tako sam ponosan i počastvovan što sam uradio ovako nešto. Loše sam se osećao, čak sam imao i sepsu. Ovo je teška odluka, ali sam shvatio da moram da imam novca za troškove sahrane u jednom trenutku - kaže Rasel teška srca.

Medalja bi trebalo sledećeg meseca da se nađe na aukcjii kod kuće "Dix Noonan Webb", a očekuje se da će Rasel za odlikovanje dobiti između 15 i 20 hiljada funti (između 17.500 i 23.500 evra)

Kako je došlo do napada

Blok je blokirao svojim automobilom vozilo u kom je bila princeza i ispalio na njega nekoliko hitaca, kako bi kidnapovao člana kraljevske porodice na putu ka Bakinghemskoj palati. Princeza i njen tadašnji muž kapetan Mark Filips nisu bili povređeni prilikom zasede, ali njen privatni detektiv, šofer, kao i policajac i novinar bili su ranjeni.

Rasel, koji je tada imao 38 godina, vraćao se kući u Kent, kada je video šta se dešava i pritrčao je u pomoć bračnom paru. Bivši bokser otkrio je da je Bol pokušao da izvuče princezu dok ju je suprug povlačio nazad.

Princeza Ana, Princess Anne Princeza Ana, Foto: Profimedia/Zuma Press

- Bila je vrlo prisebna, rekla mu je: "Samo idi, nemoj da si blesav čovek". Stajao je i gledao u mene sa pištoljem i udario sam ga najjače što sam mogao - da je bio drvo, srušio bi se. Pao je na licem ka zemlji, a onda je policajac Piter Edmonds skočio na njega i uhapsio ga - otkrio je Rasel i dodao da je napadač posle poslat na psihijatrijsko odeljenje.

"Đavola ćeš da dobiješ"

Jedan od zanimljivijih detalja bila je reakcija princeze pošto joj je napadač rekao da izađe kako bi ucenom za njeno oslobađanje uzeo tri miliona funti (3.538.495 evra).

Kako mediji tvrde, ona mu je odgovorila: "Đavola ćeš da dobiješ".

Video: Čudan momenat na banketu: Tramp dodirnuo kraljicu

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Viki

    9. februar 2020 | 00:17

    Pa sta ce mu odlikovanje, nece ga u grob poneti.

  • Goran

    9. februar 2020 | 10:19

    Taj orden treba da ostane njegovim unucima a oni da ga proslede svojim unucima

  • Krajina

    9. februar 2020 | 13:23

    Džaba nosim ordenje kad niko me ne poznaje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA