Otkriće iznenadilo naučnike: Zahvaljujući pčelama ustanovljena starost crteža Aboridžina

Smatralo se da su stari 17.000 godina, ali kada su proučili blato koje su pčele koristile da naprave svoje košnice, istraživači su došli do fascinantnog zaključka

  • 0
crtež na kamenu, Aboridžini

Foto: Wikimedia commons/TimJN1

Pretpostavljalo se da su crteži ljudskih figura koji krase kamena skloništa Zapadne Australije, u regiji Kimberli, nastali pre 17.000 godina ili čak i ranije, ali nova studija je došla do drugačijeg zaključka. Naime, prema skorijim podacima do kojih su naučnici došli, ovi crteži bi mogli biti i mlađi i najverovatnije su nastali pre 12.700 do 11.500 godina, pišu Science News.

Veoma je teško ustanoviti iz kog perioda potiču crteži na kamenju na jugoistoku Azije, u Australiji i na drugim mestima na svetu. Geolog Demijen Finč sa Univerziteta u Melburnu i njegove kolege pokušali su metodom radioaktivnog ugljenika da ustanove starost 24 košnice pčela nastale od blata, koje su se stvrdnute nalazile ispod ili iznad stena na kojima su bili crteži Aboridžina.

Ovi crteži pronađeni su na 14 stena i prikazuju ljudske figure i predmete kao što su bumeranzi i koplja.

Većina proučenih košnica ukazuje na to da su ovi crteži nastali pre 12.000 godina, bar 5.000 godina kasnije nego što se mislilo. Dokazi koje je omogućila metoda radioaktivnog ugljenika navode na zaključak da je jedan od crteža ipak nastao pre 17.000 godina ili čak i ranije, tvrde istraživači.

Prethodno je jedna studija iz 1997. utvrdila da su ovi crteži stari 16.400 godina, takođe na osnovu starosti blata koje su pčele koristile za izradu košnica.

Ovaj metod ocenjivanja starosti ipak bi trebalo da potvrde i druge metode datiranja, jer će samo preciznim utvrđivanjem vremena u kojem su nastali crteži moći da se stekne bolji uvid u kulturni i društveni život Aboridžina.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA