≫ 

Zbog tradicije promenila lični opis: Žena sa tetovažom na licu vodi nacionalni dnevnik

U ostalim krajevima sveta najverovatnije bi ostala bez posla

  • 1
Orini Kaipara Foto: screenshot/youtube.com/Back Issues News Aotearoa

Običaji, norme i uverenja opstaju vekovima u pojedinim socijalnim zajednicama. Snažno utiču na život pojedinih članova, a mnogi su spremni na sve kako bi im ukazali poštovanje. Tridesetpetogodišnja Orini Kaipara ispunila je životni san. Uradila je tradicionalnu tetovažu na bradi, koje je glavno obeležje žena Maora. Time je postala prva voditeljka koja se na televiziji pojavljuje sa obeležjem naroda Novog Zelanda, piše Bored panda.

Kaipara je majka četvoro dece i živi u Oklandu. Zaposlena je na nacionalnoj televiziji Novog Zelanda. Godine 2017. uradila je DNK test, a rezultati su potvrdili da je stoprocentni potomak starosedelaca ostrva u Okeaniji. Zbog toga je odlučila da uradi "moko kauae", tetovažu koja zauvek menja lični opis.

Kaiparini nadređeni su u potpunosti prihvatili odluku da uradi tetovažu na bradi, ali je njen potez izazvao oprečne reakcije publike. U komentarima se izdvaja priča Tadž Anvara Baola koji govori svom iskustvu sa posla. Njegova saradnica je posle inicijacije na svojoj rodnoj Samoi došla na posao sa tetovažom na licu i obrijanom kosom. Reakcije okoline bile su različite, ali Baol kaže da niko ne sme doživeti osudu zbog tradicije svog naroda. Dodaje da su čak suvišna i pitanja o obredima u kojima nastaju ovakve tetovaže i šta to zapravo znači osobi koja je prošla inicijaciju.

Kaipara se nada da će njen potez ohrabriti njene sunarodnike da se vrate tradiciji.

- Reagovanja okoline bila su neverovatna. Malo ko je bio ravnodušan, a neki su želeli da me ponize. Učinila sam ono što sam htela i zadovoljna sam zbog toga. Verujem da će moja tetovaža naterati žene Maora da urade moko. Ne želim da budem jedina u ovoj priči - kaže Kaipara.

Video: Duško je iglom ubo svoje lice i telo više od milion puta jer mu se tako sviđa

(N.N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Draga

    11. februar 2020 | 15:45

    Postujem ako je tradicija, ali je bez veze, i ruzno je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA