≫ 

Velika tajna starog Egipta: Popularna društvena igra služila je za komunikaciju sa mrtvima

Čovek od vajkada pokušava da prodre u sfere do kojih ne zalazi ljudski um

  • 0
Senet Foto: screenshot/youtube.com/Antaine Ó hÓgáin

Smrt je večita ljudska fascinacija. Od kada je sveta, ljudi pokušavaju da saznaju postoji li život posle smrti. Sve napredne civilizacije koristile su različite metode kako bi došle do istine, a u Egiptu je društvena igra bila sredstvo komunikacije živih sa preminulima, piše Fox news.

Igra po imenu Senet nastala je pre oko 5.000 godina. Bila je omiljena među pripadnicima svih klasa egipatskog društva i igrala se oko 2.500 godina od njenog nastanka. Egiptolog Volter Krist je pronašao tablu Seneta i veruje da je imala i duhovnu dimenziju.

Stručnjaci koji proučavaju drevni Egipat tvrde da su Senet igrala dva igrača. Svaki od njih ima na raspolaganju pet pešaka, raspoređenih na 30 polja. Tabla je podeljena u tri reda, a svaki ima 10 polja. Igrači koriste kockicu, kako bi znali koliko polja može da pređe jedan od pešaka. Cilj igre je da sve figure dođu do poslednjeg polja u desnom gornjem uglu table. Pobednik je onaj koji prvi stigne do kraja.

Međutim, u starim spisima pronađene su tvrdnje koje govore da je kretanje piona zapravo put duše kroz carstvo mrtvih. Tabla koja je izložena u Egipatskom muzeju u Kairu prikazuje proces. Na jednom polju table Seneta nalazi se hijeroglif koji simbolizuje vodu. Egipćani veruju da je reč o jezeru ili reci kojom duša putuje do zagrobnog života.

- Verovatno se radi o prvom slučaju simboličkog prikaza putovanja duše kroz podzemni svet - kaže arheolog Univerziteta u Mastrihtu Volter Hrist.

Jelmer Erkins je arheolog sa Univerziteta u Kaliforniji. Tvrdi da je izgled ploče Seneta prošao kroz evoluciju tokom vekova u kojima je igra bila popularna.

- Radi se o otkriću drugačijem od svih prethodnih - objašnjava Erkins.

Naučnici tvrde da simbol na tabli govori i da je igra služila za uspostavljanje veze sa dušom preminulog, pre nego što je postala sastavni deo dokolice starih Egipćana

Video: Baka u ledenoj vodi briljira u šahu i čudi se: Niko ne trpi duge partije

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA