Odakle dolazi misteriozni radio-signal koji pogađa Zemlju svakih 16 dana iz dalekog svemira

Da li vanzemaljci pokušavaju da uspostave kontakt ili je izvor ovih signala nešto drugo? Naučnici su došlo do novih zaključaka u vezi sa neobičnim ponašanjem svemirske pojave

  • 11

Brzi radio-signali jedna su od najmisterioznijih anomalija u svemiru, jer se mnogima od njih ne zna poreklo. Prema podacima do kojih je došlo jedno novo istraživanje, signali koji su do Zemlje dolazili na svakih 16 dana stižu nam iz galaksije koja je udaljena od nas 500 miliona svetlosnih godina, piše Fox News.

Poznati pod nazivom FRB 180916.J0158+65, ovi signali stižu u naletima radio-talasa tokom četiri dana, pa se ne javljaju narednih 12 dana, a onda se ovaj ciklus ponavlja. Inicijalnih 28 šablona posmatrano je od septembra 2018. do oktobra 2019. godine i tada je ustanovljeno da je ovo „prvo uočeno periodično javljanje bilo koje vrste radio-signala.

- Lokacija koju smo ustanovili radikalno je drugačija od prethodno lociranog izvora ovih radio-talasa, a drugačija je i od svih prethodno proučavanih radio-talasa. Razlike iz ponavljajućih i neponavljajućih brzih radio-talasa su manje jasne, ali mi smatramo da njihova pojava nije u vezi sa određenim tipom galaksije ili okruženjem. Može biti da se brzi radio-talasi stvaraju na velikom broju lokacija u univerzumu i da su im samo potrebni određeni uslovi kako bi bili uočeni – kaže Kanzi Nimo, doktorand sa Univerziteta u Amsterdamu.

Praćenje ovih talasa dovelo je naučnike do galaksije poznate pod nazivom SDSS J015800.28+654253.0, iz koje je, bez obzira na veliku udaljenost od Zemlje, uočen najbliži dotok radio-talasa.

Moguće je da ovi radio-signali orbitiraju oko zbijenog objekta, kao što je crna rupa, što dovodi do ponavljanja šablona, ističu naučnici u studiji. Osim toga, moguće je i da oni dolaze iz binarnog zvezdanog sistema, ali je potrebno još istraživanja kako bi se precizno utvrdio njihov izvor.

Nije poznato koliko su česti brzi radio-signali i zbog čega se neki od njih ponavljaju, a neki ne. Osim toga, većini nije poznato poreklo. Neki istraživači su spekulisali o tome da oni dolaze od vanzemaljske civilizacije, ali drugi, uključujući i SETI (Institut za potragu za vanzemaljskim oblicima života) stručnjake, istakli su da ovo objašnjenje „i nema nekog smisla“.

Oni dolaze iz svih kutaka svemira i „ideja o kooperativnom ponašanju vanzemaljaca nije održiva, pošto je čak i za jednosmernu komunikaciju potrebno nekoliko milijardi godina“, piše u zvaničnom saopštenju SETI.

Radio-talasi su prvi put uočeni 2007. godine i relativno su nova pojava za astronome, dok je njihovo poreklo i dalje misterija. Onaj koji je u julu 2018. pogodio Zemlju imao je jačinu od skoro 200 megaherca, što je najmanja do sada izmerena snaga.

Video: Zapanjujući snimci požara u Australiji iz svemira

(V.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Rip

    11. februar 2020 | 21:14

    Ako je to istina uopšte...vanzemaljci nas upozoravaju na neku katastrofu sigurno nema druge, ne bi reko da zovu pomoć jel ako su toliko napredni da šalju signal verovatno bi pomogli sami sebi a ako se nešto kreće ka zemlji verovatno neki razarac ili meteor

  • Lord

    11. februar 2020 | 21:21

    500 miliona svetlosnih godina??? Au, kako su to izmerili?

  • Miki

    11. februar 2020 | 22:25

    U suštini nemate pojma i ništa vam nije jasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA