≫ 

Jeziva sudbina magaraca: Izgladnjuju ih, kolju i deru im kožu, preti im tiho istrebljenje

Oči javnosti su uprte u koale i ostale životinje nastradale u požarima u Australiji, ali niko ne primećuje da i magarci proživljavaju tihu egzistencijalnu krizu

  • 0
magarci Foto: Pixabay

Razarajući požari koji su poharali australijski kontinent su do sada prouzrokovali uginuće više od milijardu životinja. Svedoci smo patnje i stravičnih prizora koala i kengura pogođenih ovom ekološkom katastrofom. Sa pravom ovi nemili događaji zavređuju pažnju svetske javnosti, ali se istovremeno zanemaruje patnja jedne vrste čije postojanje neretko uzimamo zdravo za gotovo, piše Scientific American.

Magarci možda nisu toliko upečatljivi ili harizmatični kao simpatični torbari iz Australije, ali oni su žrtve neprestanog zlostavljanja i tihog istrebljenja u različitim delovima sveta, a naročito u pojedinim afričkim zemljama, kao i u Brazilu i u Pakistanu. U Kini im se, čak, dere koža, jer sadrži želatin koji se koristi u spravljanju tradicionalnih kineskih lekova. Postoji verovanje da se tim lekovima mogu izlečiti anemija, hronična nesanica i problemi koji se tiču plodnosti.

Polovina svetske populacije magaraca bi uskoro mogla da bude pobijena

Uzgoj magaraca je opao za 76 odsto u Kini od 1992, pa 1.800.000 jedinki godišnje ne može da isprati potrebe tamošnjeg tržišta. Kinezima je potrebno najmanje 4 miliona magaraca godišnje kako bi snabdeli proizvodnju svojih tradicionalnih lekova, pa se pretpostavlja da će trenutnim tempom više od polovine svetske populacije magaraca biti zaklano u ove svrhe.

Dodatan problem je i neregulisana trgovina. Magarci ne samo da se ozbiljno zlostavljaju, već se i ilegalno krijumčare iz zemlje u zemlju. Prema izveštaju iz novembra 2019, sve su učestaliji slučajevi da se magarci otimaju od svojih vlasnika u ruralnim predelima, kao i da je sve opasnija ekološka kriza koja nastaje usled nepropisnog odlaganja miliona leševa ovih životinja.

U pojedinim afričkim zemljama zastupljena je trgovina magarećom kožom, kako u okvirima zakona, tako i ilegalno. U Bocvani je broj magaraca opao za 39 odsto u poslednjih par decenija. Države poput Zimbabvea, Nigera i Tanzanije su odskora počele da se bore protiv ovog rastućeg problema zabranom klanja magaraca i izvoza njihove kože. Nažalost, zabrana se ne primenjuje adekvatno, pa je trgovina ovom robom i dalje u jeku.

Magarci, farma magaraca Foto: Pixabay

U krcatim kamionima se dovode u klanice iznemogli i izlomljeni

U siromašnim delovima sveta, gde obitava pola milijardi ljudi, magarci predstavljaju ključ za opstanak čitavih porodica, a mnogi ih koriste i za transport. Ovakav način života ispunjen je poteškoćama koje trpe i ljudi i njihovi magarci. Što se magaraca predodređenih za klanje tiče, kvalitet njihovog života još je više poražavajuć. Oni su strpani u kamione koji ih prevoze danima. Ne dobijaju ni hrane ni vode, a mnogi magarci stižu u klanice mrtvi, izlomljeni ili sa otvorenim ranama. Briga o njima je, takoreći, nepostojeća, a način na koji im se oduzima život je gnusoban. Neretko se to čini udarcima čekića.

Najveći uvoznici želatina magareće kože iz Kine su trenutno SAD, Hong Kong i Japan. Pojedine neprofitne organizacije nastoje da suzbiju krizu među zajednicama u Africi, gde se iznimno radi na zaštiti magaraca od otmice krijumčara i ilegalnih trgovaca.

Čak su i pojedine kineske kompanije počele da traže alternativne sirovine, kao što je ćelijska proizvodnja magarećeg kolagena u laboratorijama, koji bi mogao da zameni primenu želatina iz magareće kože.

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA