Sistem za drenažu u Pompeji je u toliko dobrom stanju da i dalje radi, 2.300 godina kasnije

- Ulazi su bili blokirani, ali pošto danas imamo probleme sa poplavama posle kiša, počećemo ponovo da koristimo sistem za odvod kiše - kaže direktor tog nalazišta Masimo Osana

  • 0
Pompeja

Foto: Pixabay

Odvodni sistem u Pompeji je u toliko dobrom stanju da će biti stavljen u aktivno stanje, iako je izgrađen pre skoro 2.300 godina. Mreža tunela duga oko 450 metara prvobitno je izgrađena da odvodi vodu iz centra tog italijanskog grada, javlja "Dejli Mejl". Analizom infrastrukture, utvrđeno je da građevinu nije narušio zub vremena.

Pompeja

Foto: Pixabay

- Ulazi su bili blokirani, ali pošto danas imamo probleme sa poplavama posle kiša, počećemo ponovo da koristimo sistem za odvod vode - kaže direktor tog nalazišta Masimo Osana.

- Sama činjenica da možemo da koristimo infrastrukturu koja je izgrađena pre više od dva milenijuma, govori kakve inženjerske sposbnosti su imali građevinari tog vremena - dodao je on.

Prema najavama istraživača, još jedna mreža tunela duga oko 450 metara će takođe biti ispitana, kako bi se utvrdilo da li može i ona opet da se koristi.

Strukturu su napravili Samniti, koji su nastanjivali Pompeju pre Rimljana, a analizom infrastrukture otkriveno je da je izgrađena mnogo pre katostrofalne erupcije Vezuva 79. godine naše ere.

Toplina koja pretvara mozak u staklo

 

Pompeja

Foto: Pixabay

Vulkan je erumpirao 79. godine. Katastrofalna erupcija odnela je hiljade života i uništila rimska naselja nedaleko od današnjeg Napulja. Grad Herkulanej nestao je u erupciji.

Grupa naučnika proučavala je ostatke jedne od žrtava, iskopane u Herkulaneju 60. godina, prenosi BBC. Studija, objavljena u četvrtak u časopisu "New England Journal of Medicine", kaže da su iz žrtvine lobanje izvučeni fragmenti staklenog, crnog materijala.

Naučnici koji su radili na studiji veruju da je crni materijal zapravo čovekov mozak pretvoren u staklo. Vitrifikacija, navodi se u studiji, proces je u kojem materijal izgara na visokoj temperaturi da bi zatim bio naglo ohlađen. Na taj način se materijal pretvara u staklo.

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA