Zvezda Betelgez bledi na bizaran način, naučnici ne znaju o čemu se radi

Pored menjanja boje, deluje da zvezda menja i oblik, te naučnici pokušavaju da dokuče o čemu je reč

  • 2
Betelgez, zvezda, zvezda Betelgez Foto: Printscreen/Youtube/ Mr Scientific

Super-zvezda Betelgez nastavlja da privlači pažnju, koliko stručne javnosti, toliko i medija širom sveta. Iako je udaljena između 520 i 650 svetlosnih godina od Zemlje, po "astronskim aršinima" je to prilično blizu, te je njeno ponašanje jako bitno za nas, navodi "Njujork post".

Promene na toj zvezdi bacile su "u rebus" astronome širom sveta. Pre mesec dana, naučnici su upozorili da je ovaj nebeski objekat počeo da bledi što može da znači, između ostalog, da će se zvezda ugasiti, urušiti i da će doći do eksplozije, tj. supernove.

Ono što je dodatno dovelo u nedoumicu astronome, jeste to što ona bledi na "jako bizaran način".

- Zvezda Betelgez, koja je crveni super-džin, bledi u do sada neviđenom maniru - naveli su iz Evropske južne opservatorije.

Pored menjanja boje, deluje da zvezda menja i oblik, te naučnici pokušavaju da dokuče o čemu je reč. Jedna od mogućnosti prema njima je da se na tlu ove super-zvezde pojavila velika sunčeva pega. Naše Sunce dobija pege sa vremena na vreme, ali su one obično vrlo male.

Stvari na Betelgezu su mnogo drugačije, te stručnjaci pretpostavljaju da su snažne magnetne sile izazvale pegu, zbog koje deluje da zvezda bledi. Male su šanse da će doći do supernove, barem ne u skorije vreme, ali naučnici su istakli da pomno posmatraju ponašanje ovog nebeskog tela.

Video: Da vam se digne kosa na glavi: Snimak uragana Dorijan iz svemira

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Дејан Младеновић

    18. februar 2020 | 01:04

    Да није то случајно звезда & фмп која је почела да бледи после јучерашњег пораза у финалу купа Радивоја Кораћа

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA