≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Još uvek opstaju na rubu civilizacije: Ovo je 6 najizolovanijih plemena na svetu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Oni su naši savremenici koji ne znaju za civilizacijska dostignuća i uglavnom nemaju nikakav kontakt sa savremenim čovekom. Ipak, njihov način života je sve ugroženiji

  • 1
pleme Foto: Wikimedia.org

Do sada je širom sveta otkriveno niz plemena koja žive na rubu civilizacije, uglavnom bez kontakta sa njom po svom izboru ili usled okolnosti u kojima žive. Većina njih nalazi se na teško dostupnim ostrvima ili su sakriveni u velikim, šumovitim predelima do kojih je teško doći bilo kojim prevoznim sredstvom. Zadržali su svoju tradiciju,  jezik, rituale, navike i način života. Neka su otkrivena pre nekoliko godina, dok se za druge godinama zna.

Kawahiva (Brazil)

Glavni trag o postojanju ovog plemena zasnivao se prevashodno na arheološkim nalazima napuštenih domova, visećih mreža, strela.

Ipak, video snimak plemena iz 2011. godine izazvao je pažnju širom sveta. Poznatiji pod nadimcima „mali ljudi“ ili „ljudi crvenih glava“, sa ukupno 30 članova, pripadnici ovog plemena naseljavaju prostor u blizini brazilskog grada Kolnize. I dok ih spoljnje pretnje teraju na vođenje nomadskog načina života, postoje dokazi da je ovo pleme nekada živelo u uređenim naseljima. Čuveni su po veoma razrađenom sistemu lestvi koje su gradili na drveću kako bi lakše prikupljali med.

𝐤𝐚𝐰𝐚𝐡𝐢𝐯𝐚-pleme Foto: Printscreen Youtube / DadoTheGoodVillain
𝐤𝐚𝐰𝐚𝐡𝐢𝐯𝐚-pleme Foto: Printscreen Youtube / Michael Soliman

Yanomami (Venecuela)

Već hiljadama godina ovo pleme naseljava pojas kišnih šuma koje povezuju južnu Venecuelu sa severnim Brazilom. Većina od 35.000 pripadnika plemena živi u selima raštrkanim po ovoj oblasti. Tačan broj „Moxateteu“, odnosno onih koji žive potpuno izolovani od civilizacije, nije poznat ali se smatra da je takođe prilično velik.

Tokom 60-ih godina prošlog veka, boginje su opustošile njihovu populaciju, dok je novim talasom ove zaraze, tokom 2018. godine zaraženo još 500 pripadnika plemena. Rudnici zlata su takođe velika pretnja opstanku ovog plemena, navodi Brain Berries.

𝐤𝐚𝐰𝐚𝐡𝐢𝐯𝐚-pleme Foto: Wikimedia / Cmacauley


Mashco Piro (Peru)

Procenjuje se da je preostali broj pripadnika ovog plemena između 100-250, sa tendencijom daljeg smanjenja usled krčenja šuma zbog prodaje ogreva, kao i istraživanjima nalazišta nafte i gasa.

Njihovo krajnje povučeno držanje razumljivo je u kontekstu dešavanja iz 1894. godine kada je većina njihovih predaka izmasakrirana od strane privatne vojske peruanskog fabrikanta gume, Karlosa Fickaralda (Carlos Fitzcarrald).

Ipak, suočeni sa sve većim talasom raseljavanja, neki pripadnici plemena počeli su da napuštaju svoja skrovišta i da u okolnim zajednicama pitaju za hranu. Ovakvi kontakti, sa sobom nose veliki rizik jer pripadnici Mashco Piro plemena nemaju stvoren imunitet ni na najtipičnija oboljenja.

Mashco Piro -pleme Foto: Printscreen Youtube /Al Jazeera English

Ayoreo (Paragvaj)

Hrišćanski misionari prvi su se susreli sa pripadnicima ovog plemena tokom 1720-ih godina. Kada je misija obustavljena dve decenije kasnije, pleme je nastavilo da živi u miru narednih 200 godina.

Od ukupno 5.600 pripadnika plemena većina živi u naseljima, ali njih 100 ostalo je potpuno odsečeno od civilizacije duboko u šumama i živi nomadskim načinom života.

Seča šuma i raskrčivanje vegetacije bagerima potiskuje ovo pleme sve dublje u šume, a dodatnu pretnju stvaraju i zaraze, na koje pripadnici plemena nisu imuni.

Ayoreo -pleme Foto:Printscreen Youtube / Survival International

Awa (Brazil)

Od svih pobrojanih plemena, Awa se smatra najugroženijim.

Naseljavaju amazonske šume duž Brazilsko-Peruanske granice i od ukupno 600 pripadnika plemena svega njih 100 i dalje živi nomadskim načinom života. Najveće pretnje njihovom opstanku su ilegalna seča šuma i šumski požari.

Smatrajući ih dovoljno ugroženim, drugo pleme pod nazivom „Guajajara“, uzelo ih je pod svoju zaštitu.

Awa -pleme Foto: Foto: Printscreen Youtube / DW News

Sentinelese (Andamanska ostrva)

Kao jedno od najizolovanijih plemena, Sentinelese naseljavaju ostrvo Severni Sentinel, teritoriju kojom formalno upravlja Indija, dok u praksi domoroci uživaju potpunu autonomiju.

Pleme važi za vrlo neprijateljsko prema onima koji pokušaju da se iskrcaju na ostrvo, a specifičnost je i ta, što se o ovom plemenu gotovo ništa ne zna, čak je i jezik kojim se sporazumevaju potpuno neklasifikovan.

Iako ostrvo na kojem žive predstavlja zabranjenu zonu, to nije sprečilo jednog naivnog američkog misionara da se tokom 2018. godine iskrca na ostrvo, u nameri da pleme preobrati u hrišćanstvo. Kako se i moglo očekivati, to se po njega pogubno završilo, a pleme nije ispoljilo nameru da njegovo telo vrati.

Sentinelese -pleme Foto: Wikimedia.org

Video: Jedna agencija ima zadatak da miri plemena iz amazonskih prašuma

(T. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • nikolas

    25. februar 2020 | 11:52

    ONI CE NASTAVITI LJUDSKI ROD POSLE PROPASTI NASE CIVILIZACIJE KOJOJ SE BLIZI KRAJ!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA