≫ 

Zdanje broji 132 sobe, a ovih 15 odaja u Beloj kući skrivene su od očiju javnosti

Predsednička rezidencija u SAD pruža mnogo više sadržaja od onih koje vidimo na zvaničnim snimcima

  • 0
Bela kuća Foto: Pixabay

Dom predsednika SAD ima šest spratova, 132 sobe, 35 kupatila, 412 vrata i 28 kamina. Reč je o simbolu moći američke administracije, ali se iza službenih odaja krije mnogo zanimljivih prostorija koje se najčešće ne koriste za protokolarne aktivnosti predsednika. U njima uživaju članovi predsedničke porodice i osobe koje su poslovno ili privatno bliske šefu države.

Najpoznatije odaje su okrugla kancelarija, sala za sastanke, kabinet predsednika i sala za novinare. Pored zvaničnih prostorija tu su i radionica čokolade, igraonica i solarijum.

Biznis insajder je izdvojio 15 odaja u Beloj kući koje su nepoznate javnosti.

Muzička soba

Nastala je po nalogu Hilari Klinton, jer je bivša prva dama želela da njen suprug Bil svira saksofon u posebnoj prostoriji.

Teretana

Nalazi se odmah pored muzičke sobe. Članovi predsedničke porodice mogu je koristiti u svako doba dana i noći. Pre nego što je pretvorena u teretanu, ova prostorija je nekada služila za prijem gostiju.

Radionica čokolade

Reč je o jednoj od nekoliko kuhinja u Beloj kući. Smeštena je u prizemlju. Tamo se spremaju poslastice za članove porodice predsednika i njihove goste. Ovde se pripremaju uskršnja jaja i ogromni medenjak u obliku Bele kuće koji krasi palatu tokom sezone praznika.

Kuglana

Nalazi se odmah pored radionice čokolade u prizemlju rezidencije. Nosi naziv po bivšem predsedniku Hariju Trumanu i omiljeni je kutak mnogih gostiju. Prva je sagrađena po Trumanovom nalogu 1947. godine, a potom je Ričard Nikson preselio na sadašnju lokaciju.

Bioskop

Smešten je na prvom spratu istočnog dela Bele kuće i ima 42 sedišta. Ovde se puštaju filmovi po želji predsednika, a producenti su ushićeni što je njihova ostvarenja pogledao predsednik SAD. Animirana komedija "U potrazi za Dori" prvi je film koji je ovde gledao aktuelni predsednik Donald Tramp.

Filmovi su u Beloj kući prvi put emitovani još od mandata Vudroa Vilsona, a Frenklin Delano Ruzvelt je predsednik koji je tražio da se bivša garderoba pretvori u bioskop.

Soba sa mapama

Nalazi se u prizemlju i mesto je gde sečesto snimaju televizijski razgovori sa predsednikom. Ime je dobila zbog prvobitne upotrebe. Ovde je Ruzvelt tokom Drugog svetskog rata pratio zbivanja na frontovima pomatrajući mape kojih je bilo u izobilju. Kasnije se pomenuta aktivnost preselila u salu za sastanke. Mape se ređaju na sledeći način: po hemisferi, regionu i ratnom žarištu, piše Biznis insajder.

Jedna mapa zauzima posebno mesto u odaji. Reč je o karti Evrope koja pokazuje položaje nacističkih snaga u proleće 1945. godine, neposredno pre Ruzveltove smrti. Posvećena je preminulom predsedniku.

Kineska soba

Smeštena je u prizemlju, blizu odaje sa mapama. Kinesku sobu je 1917. godine uredila prva dama Edit Vilson. Prostorija je služila kao kolekcija darova koji su stizali iz Kine.

Skoro svaki predsednik je nekim poklonom obogatio Kineskoj sobi, a ovde se čuva i porcelan koji potiče iz vremena Džordža Vašingtona.

Zlatna soba

U blizini Kineske sobe čuva se kolekcija pozlaćenog srebrnog posuđa. Godine 1956. dobila je sadašnju namenu, a nastala je kada je Margaret Bidl poklonila srebrno posuđe Beloj kući. U sobi se nalaze portreti nekoliko prvih dama.

Porodična trpezarija

Nalazi se na prvom spratu i ovde porodica predsednika organizuje svečane večere u intimnoj atmosferi. Tokom svečanih prijema stranih zvaničnika ovde se okuplja deo osoblja zaposlenog u Beloj kući. Velelepna Državna trpezarija nalazi se preko puta ove odaje.

Cvećara

Deli je nekoliko vrata od radionice čokolade i kuglane. Ovde se prave cvetni aranžmani koji ukrašavaju zvanične prostorije Bele kuće tokom svečanih prijema i inauguracija.

Soba za kaligrafiju

Nalazi se na drugom spratu istočnog dela Bele kuće. Mali tim stručnjaka vredno radi na izradi pozivnica, čestitki i ostalih zvaničnih dokumenata.

Solarijum

Smešten je na najvišem spratu rezidencije, gde se predsednik i članovi njegove porodice odmaraju. Mejmi Ajzenhauer je ovu odaju koristila za igranje bridža, Karolina Kenedi je pretvorila u obdanište, ćerke predsednika Lindona Džonsona su ovde pravile žurke, a Rozalin Karter je koristila za igranje društvenih igara.

Ričard Nikson je upravo u solarijumu saopštio da se povlači sa mesta predsednika, a Nensi Regan je ovde primila vest da je pucano na njenog supruga.

Igraonica

Nedaleko od solarijuma nalazi se prostorija za igru i zabavu. Ovde predsednici SAD i njihovi prijatelji igraju bilijar. Reč je o omiljenoj zabavi mnogih šefova države, a nekada su stolovi bili u zlatnoj sobi. Prostorija koja se danas koristi kao igraonica bila je spavaća soba.

Privatni studio

Mali radni prostor smešten je u zapadnom krilu Bele kuće, odmah preko puta ovalne sobe. Ovde se nalazi posebno kupatilo i čajna kuhinja.

Menza mornarice

Smeštena je u prizemlju zapadnog krila blizu sale za sastanke. Malom trpezarijom upravlja mornarica SAD. Može da primi 50 gostiju i nije otvorena za javnost. Retki srećnici su na poziv zvaničnika Bele kuće ili sekretara kabineta imali priliku da je posete.

Video: Melanija prvi put bez Trampa na putovanju umalo da ostane bez suknje

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA