Plod podseća na jabuku, a ovo drvo je toliko otrovno da ne smete da mu priđete kad pada kiša

Opasno organsko jedinjenje koje postoji u ovoj biljci izaziva opekotine čak i kada je razblaženo kišnicom

  • 3
mančinelovo drvo Foto: Youtube printscreen/La Sorcière et le Médecin

Radiolog Nikola Striklend otišla je na odmor na karipsko ostrvo Tobago, tropski raj bogat idiličnim peščanim plažama.

Prvog jutra svog boravka tamo, tražila je školjke i korale u belom pesku, ali, ubrzo se njen odmor pretvorio u pakao.

Šetajući među kokosima i mangom na plaži, Striklendova i njen prijatelj naišli su mirisno zeleno voće slično divljim jabukama.

Oboje su nepromišljeno odlučili da zagrizu voće. Posle kratkog trenutka uživanja u slatkom ukusu, grla su počela da im gore od ljutine, a uskoro jedva da su mogli da gutaju.

Voće o kojem je reč pripadalo je drvu mančinele (Hippomane mancinella), koje se ponekad naziva i „jabuka s plaže“ ili „otrovna guava“. Raste u tropskim predelima na jugu Severne Amerike, kao i u Centralnoj Americi, Karibima i severnim delovima Južne Amerike, piše Science Alert.

Biljku na španskom zovu "arbol de la muerte", što doslovno znači "drvo smrti". Prema Ginisovoj listi rekorda, drvo mančinele u stvari je najopasnije drvo na svetu.

Kako je objasnio Floridanski institut za prehrambene i poljoprivredne nauke, svi delovi mančinele su ekstremno otrovni, a „interakcija sa bilo kojim delom ovog drveta ili gutanje mogu biti smrtonosni“.

Otrov u ovom drvetu toliko je jak da se ne preporučuje ni stajati ispod njega tokom kiše: organsko jedinjenje forbol razblažava se s kišnicom i čak i u tom obliku može da izazove teške opekotine.

S obzirom na to koliko su otrovna, pojedina stabla su u nekim teritorijama prekrivena crvenim krstovima ili jasnim natpisima upozorenja kako se oni koji nisu upućeni u neverovatna svojstva ovog drveta ne bi previše približili biljci.

Ako već tako negativno deluju, zbog čega ih jednostavno ne bismo posekli, pitate se?

Mančinelovo drvo veoma je važno u lokalnim ekosistemima u kojima žive i smatra se jednim od glavnih na liniji odbrane od erozije na plažama centralne Amerike.

Do danas je zabeleženo mnogo povreda oka, privremenog slepila, zapaljenja usled udisanja nekog dela biljka, kao i smrtnih slučajeva.

Karipski stolari, međutim, koriste ovo drvo već vekovima jer su uspeli da otkriju tajnu preciznog uklanjanja otrova sušenjem drveta na suncu.

- Prava pretnja smrću dolazi ako pojedete njegovo malo okruglo voće - piše Ela Dejvis za BBC. - Ovo voće može da se pokaže fatalno kjer izaziva povraćanje i jaku dijareju koji dehidriraju telo do tačke sa koje nema povratka.

Nikola Strikland i njen prijatelj, srećom, nisu nastradali nakon što su probali plod ovog drveta jer su zagrizli veoma male komade, a ona je 2000. godine u magazinu The British Medical Journal objavila studiju u kojoj je detaljno objasnila sve simptome koje je osetila.

Čitavih osam sati, piše ona, trajala je agonija. Sve vreme je dozirano pila meko i pinjakolade kako bi ublažila vrelinu i osetila kako se toksin spušta u limfne čvorove.

(V. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Više sa weba

Komentari

  • M

    21. februar 2020 | 20:28

    Da je u srbiji naši bi rekli komšijama da se sklone od kiše pod to drvo

  • Ja sam psiho 👻

    21. februar 2020 | 22:43

    Garant ostaje u sećanju...😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA