Fascinantan prizor: U Sibiru pronašli zaleđenu pticu staru 46.000 godina

Genetska analiza je potvrdila da je ptica predak današnjih rogatih ševa

  • 1

Naučnici su proučavanjem dobro očuvanih fosilnih ostataka ptice iz ledenog doba, identifikovali kao primerak rogate ševe.

Pticu su, zakopanu i zamrznutu u permafrostu, našli lokalni lovci na fosile, u blizini sela Bela Gora na severoistoku Sibira. Predali su je timu eksperata, koji uključuje Nikolasa Duseksa i Lova Dalena iz Prirodnjačkog muzeja u Švedskoj, kako bi je ispitali.

Metodom radioaktivnog ugljenika (Radiokarbonsko datiranje) otkriveno je da je ptica živela pre otprilike 46.000 godina. Genetska analiza ju je identifikovala kao rogatu ševu (Eremophila alpestris).

Dalen je za CNN rekao da je istraživanje pokazalo da je ptica predak dve podvrste ševa koje žive danas, jedna u severnoj Rusiji, a druga u mongolskim stepama.

- Otkrića impliciraju da su klimatske promene, koje su se dogodile na kraju ledenog doba, dovele do formiranja novih podvrsta – ističe Dalen.

Za stanje očuvanosti ptice u velikoj meri zaslužna je hladnoća permafrosta, ali je ovaj primerak u izuzetno dobrom stanju. Činjenica da je tako mali i krhki primerak uspeo da ostane skoro netaknut, ukažuje na to da se prljavština postepeno taložila ili barem relativno stabilno, pa je leš ptice sačuvan u stanju bliskom vremenu kad je umrla – ističe Duseks.

Sledeća faza istraživanja uključuje sekvencioniranje čitavog genoma ptice, koje će otkriti više o njenoj vezi sa sadašnjim podvrstama i proceniće brzinu evolucione promene ševa.

Istražuju se i druge vrste životinja

Naučnici koji rade u okolini takođe su pronašli lešine i delove tela drugih životinja poput vukova, mamuta i vunenih nosoroga. Duseks smatra da su ovi nalazi „neprocenjivi“, jer dozvoljavaju istražiteljima da izvade DNK, ponekad i RNA, nukleinsku kiselinu koja je prisutna u svim živim ćelijama, iz ostataka.

To za uzvrat otvora mogućnosti za nova proučavanja evolucije ledenog doba i razumevanje njihovih odgovora na klimatske promene koje su se desile u poslednjih 10 hiljada godina – dodao je Duseks.

Rogata ševa je otkrivena na istom mestu kao i zamrznuto kuče staro 18.000 godina, koje takođe Dalen i Duseks proučavaju.

Korišćenjem metode radioaktivnog ugljenika na rebru stvorenja, stručnjaci su utvrdili da je uzorak zamrznut otprilike 18.000 godina, ali dalji DNK testovi nisu uspeli da pokažu da li je u pitanju pas ili vuk.

Naučnici obično relativno lako odrede razliku između te dve vrste, pa se istraživači nadaju da će dalji testovi na ostacima pružiti bolji uvid u to kada su psi tačno  pripitomljeni.

(K. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA