≫ 

Ovi Grci su se odrekli pravoslavlja, pa slave starog boga i njegov penis

Oko 2000 Grga su članovi "Vrhovnog saveta narodne vere Grka" koji poštuju božanstva u koja su verovali pre dolaska hrišćanstva

  • 3

Faloforija je praznik koji se slavi u proleće, posvećen je buđenju energije prirode. Jesenji praznik Dionisija vezan je za misterije koje su kasnije u Rimu bile nazvane Bahanalije. U videu možete pogledati koliko pojmova poteklih iz ove misterije koristimo u svakodnevnom životu. Ipak pored javnog dela ceremonije postoji i onaj tajni, a zapisi od tome su oskudni. Moderni vernici pokušali da rekonstruišu ritale na osnovu starih zapisa, ali i na osnovu sličnih kultova poput kulta Sabazija, ili pojedinih elemenata misterija Persefone i Orfejskih misterija.

Grci okupljeni na Faloforiji Grci okupljeni tokom Faloforije - RUPTLY

Ko je bio Dionisije?

Ono što je opšte poznato jeste da je on bio grčki bog vina koga su Rimljani povezali sa svojim sličnim božanstvom Bahom. Ipak Dionisije je mnogo starije božanstvo koje je tek kasnije uvršteno među Olimpijske bogove koje najčešće povezujemo sa starom Grčkom. Naučna pretpostavka je da je dionisije Grcima mogao da dođe iz 2 pravca. Prvi je planina Zagros, planinski lanac koji se proteže duž čitave zapadne granice Irana. Na njegovom severnom kraju nastalo je prvo poznato vinogradarstvo.

Dionisije na ulicama Atine Procesija sa Dionisijem na ulicama Atine - RUPTLY

Prema zvaničnoj nauci drugo ishodište kulta je božanstvo Sabazije. On je bio konjičko božanstvo za koga se verovalo da je otac Tračana i Frigijaca. On je bio viđen kao nezaustavljiva sila prirode i neko ko komunicira između sveta mrtvih i sveta živih. Bio je izuzetno poštovan na teritoriji Bugarske, Makedonije i Srbije. U Srbiji na brojnim spomenicima iz rimskog perioda prikazan je takozvani "Trački konjanik". Verovanje u demonskog konjanika živi i dan danas u Pomoravlju gde se početkom proleća obeležava Todorova subota. Prema srpskom narodnom verovanju tada u svet živih dolaze demonski konjanici Todorci. Veza Sabazija sa Srbijom alternativni istoričari vide po znaku koji su pokazivali sledbenici kulta.

Sabazijeva ruka Sabazijev znak - WIKIMEDIA/ MIKE YOUNG

Nekada u Grčkoj se verovalo da iznenadni ispadi sreće, besa, tuge ili nasilja predstavljaju jasan znak iznenadnog pojavljivanja Dionisija u nekoj zajednici. Antropolozi smatraju da je misterija Dionisija zapravo pokušaj da se svi životinjski porivi u ljudima kanališu i socijalno prihvate putem rituala. Najritualizovaniji deo misterija su zapravo pozorišne predstave, koje su Grcima u početku više bile religijski nego umetnički doživljaju. U proleće su se izvodile tragedije, a u jesen komedije. Cilj i jednih i drugih je bila katarza odnosno pročišćenje.

Video: I Slava, običaj opstao jedino u Srba, je postojala pre pojave hrišćanstva

Starogrčko rodnoverje

Prema popisu iz 2017. od preko 10 miliona Grka samo se njih 2000 izjasnilo kao pripadnici organizacije Vrhovnog saveta narodne vere Grka. Pretpostavlja se da još oko 100 hiljada njih na ovaj ili onaj nači praktikuje neke elemente stare narodne grčke religije, bez formalne pripadnosti organizaciji. Ove ljude pratile su izvesne kontroverze jer su pojedini među njima jako antihrišćanski nastrojeni, kao što je pisac Vasilios Rasias.

Sledbenici starih grčkih bogova "Novi" Grci poštuju bogove starih Grka - WIKIMEDIA/ ETHNIKOS 1997

Njegova organizacija uglavnom poštuje Olimpijske bogove (Zevsa, Posejdona, Atinu) ipak stara vera je podrazumevala poštovanje kultova pojednih božanstava, ali i verovanje u magijske rituale kojima se utiče na svet duhova, što se i danas održalo širom Balkana.

Video: Da li bi ste se odrekli krsta i vratili se u slovensko rodnoverje?

(Đorđe Radivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Predator

    23. februar 2020 | 18:29

    Lepo je videti staru kulturu nekog naroda, ja se nadam da će i srbija tako napraviti neko etno selo u staroslovenskom stilu sa drevnim hramom muzejom i drevnom oružjem i oruđem iz perioda pre nove ere u doba kad su pagani vladali ovim prostorima.

  • Mbappe

    23. februar 2020 | 18:04

    Hahahahaha, o majko mila..

  • Ninfomanka

    23. februar 2020 | 18:18

    Od viska glava ne boli

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA