Antarktik izgubio 20 odsto leda za samo devet dana: NASA zabeležila posledice toplotnog talasa

Na Antarktiku je pre nekoliko dana zabeležena rekordna temperatura koja je iznosila preko 17 stepeni. U Los Anđelesu je istog dana bila ista temperatura

  • 1
Antarktik led

Foto: NASA

Toplotni talas koji je pogodio Antarktik trajao je devet dana, a poslednice su vidljive na novim fotografijama koje je objavila NASA. Skoro četvrtina leda se otopila, piše CNN, što je tipičan primer klimatskih promena.

Na fotografijama je prikazano ostrvo Igl na severoistoku ledenog kontinenta. Napravljene su na početku meseca, ondosno kada je krenuo nagli porast temperature. Do kraja devetodnevnog talasa, veći deo zemlje ispod ledenog pokrivača bio je izložen, a bazeni otopljene vode su se stvorili na površini.

Na Antarktiku je pre nekoliko dana zabeležena rekordna temperatura koja je iznosila preko 17 stepeni. U Los Anđelesu je istog dana bila ista temperatura, navela je NASA.

Za nešto više od nedelju dana otopilo se 10 centimetara ledenog pokrivača, što je oko 20 odsto ukupne sezonske akumulacije.

- Nisam nikad video bazene da se stvaraju tako brzo na Antarktiku. Ovo možete da vidite na Aljasci i Grenlandu, ali je nesvakidašnje za Anatakrik - rekao je geolog Mauri Pelto.

Video: Ovo smo mi uradili našoj planeti! Led se topi na severnom polu

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA