≫ 

Sve što niste znali o polarnom medvedu, moćnom predatoru koji nema prirodnih neprijatelja

Ovaj moćan predator nema prirodnih neprijatelja, smaotnjak je i potpuni je vladar okruženja u kom živi, što ljude tera da mu se dive i da ga se boje u isto vreme

  • 0
Polarni medvedi Foto: Tanjug/AP

Polarni ili beli medved je najveći kopneni mesojed na svetu, mužjaci mogu biti teški od 450 do 1.000 kilograma, dok su ženke skoro dva puta lakše, piše National Geographic. Mogu živeti 25-30 godina, a kada se uspravi odrasli mužjak može biti visok 3,35 metara.

O polarnim medvedima

Polarni medvedi lutaju ledenim pločama Arktika i plivaju u priobalnim vodama tog područja. Veoma su jaki plivači, a njihove velike prednje šape, koje koriste za veslanje, blago su prekrivene plovnom kožicom. Neki polarni medvedi mogu biti uočeni kako plivaju i stotinama kilometara daleko od obale, mada verovatno većinu tog vremena provedu plutajući na ledenim pločama.

Adaptacija na Arktik

Polarni medvedi žive na jednom od najhladnijih mesta na planeti i zavise od debelog sloja krzna koje im služi kao izolacija i prekriva slojeve masti koji ih greju. Krzno raste čak i na dnu njihovih šapa, što ih štiti od hladnih površina i obezbeđuje im dobru kontrolu nad ledom. Belo krzno im omogućava kamuflažu u okruženju koje se sastoji od snega i leda. Ali, ispod svog krzna, polarni medvedi imaju crnu kožu kako bi bolje upijali sunčeve zrake.

Polarni medvedi u zoo vrtovima sirom sveta Foto: Tanjug/AP

Lov

Ovi moćni predatori uglavnom love foke. U potrazi za njima, uglavnom ih čekaju kod polomljenog leda koji foke koriste kako bi udisale vazduh. Ako mu se ukaže prilika, polarni medved će jesti i lešine, kao što su mrtvi kitovi, recimo. Ovi arktički divovi su vladari svog okruženja i nemaju prirodnih neprijatelja.

Uzgoj i ponašanje

Ženke kopaju jazbine duboko u snežnim nanosima, što obezbeđuje zaštitu i izolaciju od arktičkih elemenata. One mladunce rađaju zimi i obično rađaju blizance. Mladunci sa svojim majkama žive oko 28 meseci kako bi naučili veštine preživljavanja na dalekom severu. Ženke agresivno štite svoje mlade, ali nemaju pomoć svojih mužjaka samotnjaka. Zapravo, muški polarni medvedi mogu ubiti mlade medvede svoje vrste.

Polarni medvedi su privlačni, ali su moćni predatori koji nemaju urođen strah od ljudi, što ih može učiniti opasnim. Blizu ljudskih naselja često osete smeće, dovodeći ljude i medvede u opasnu blizinu.

B.K.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA