≫ 

Greta Tunberg je danas upoznala svog uzora: Evo o kome je reč

Greta Tunberg je klimatska aktivistkinja i poznata inicijatorka školskih protesta za klimu. Danas je upoznala nobelovku Malalu Jusufzai

  • 2
Svetski ekonomski forum Foto: Tanjug/AP

Mlada aktivistkinja iz Švedske Greta Tunberg objavila je danas na Tviteru fotografije sa nobelovkom Malalom Jusufzai, koju je nazvala svojim uzorom.

- Pa... danas sam upoznala svog uzora. Šta drugo mogu da kažem - napisala je Greta nakon posete Univerzitetu Oksford.

Da podsetimo, Malala Jusufzai je pakistanska učenica i aktivistkinja koja je sa samo 17 godina dobila Nobelovu nagradu za mir. Poznata je kao borac za pravo na obrazovanje i prava žena, posebno u dolini Svat, gde su Talibani zabranili devojčicama da pohađaju školu.

Na nju je 9. oktobra 2012. godine pokušan atentat. Atentator je ušao u školski autobus prilikom njenog povratka iz škole i ispalio joj dva hica u glavu i vrat. Odgovornost za napad preuzeli su Talibani. Nakon toga je bila u kritičnom stanju, ali joj se zdravstveno stanje poboljšalo, pa je prebačena u Birmigem na dalje lečenje.

Greta Tunberg je klimatska aktivistkinja i poznata inicijatorka školskih protesta za klimu.

Njen lični protest sa sloganom "Školski štrajk za klimu" ispred švedskog parlamenta u Stokholmu je pridobio pažnju medija, procenjeno je da joj se pridružilo 1,4 miliona đaka iz 112 država.

Tri člana norveškog parlamenta nominovali su je za Nobelovu nagradu za mir.

Video: Gretu napali paparaci u Madridu: Ona se smejala, a policija jedva uspevala da je zašititi

(N. Z.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA