≫ 

Krvavo crveni sneg na Antarktiku, fenomen koji bi trebalo da nas zabrine

Ukrajinska polarna stanica Vernadski na Antarktiku proteklih nedelja prekrivena je onim što istraživači nazivaju "malina sneg"

  • 0

Na Antarktiku je trenutno leto, a nakon rekordno visokih temperatura i topljenja glečera, zabeležen je i jedan nesvakidašnji prizor - sneg je poprimio krvavo crvenu boju, prenosi Lajv sajens.

Ukrajinska polarna stanica Vernadski na Antarktiku proteklih nedelja prekrivena je onim što istraživači nazivaju "malina sneg".

Ukrajinsko Ministarstvo obrazovanja i nauke na svojoj Fejsbuk stranici objavilo je nesvakidašnje fotografije: crveni i pink tragovi prostiru se preko ledenjaka i zaleđenih ravnica.

Ta krv (ili "džem", kako je istraživači zovu) zapravo je morska trava sa slojem crvenog karotena, poznate pod nazivom "Chlamydomonas Nivalis".

Alge uspevaju u ledenoj vodi i zime provode uspavane na snegu i ledu; kad dođe leto i sneg se topi, alge cvetaju i razmožavaju se, šireći crvene spore kao cveće.

Ovaj fenomen poznat je kao "krvavi sneg".

Prema ukrajinskim istraživačima, ovi cvetovi mogu da pokrenu povratni krug zagrevanja i topljenja.

- Snežni cvetovi doprinose klimatskim promenama. Zbog crveno-grimizne boje, sneg odbija manje sunčeve svetlosti i topi se brže. Kao posledica toga, stvara se sve više svetlih algi - napisao je tim u postu na Fejsbuku.

Što više toplota apsorbuje alge, brže će se topiti okolni led. Što se više leda topi, alge se brže šire. To zatim dovodi do više zagrevanja, topljenja i više cvetanja algi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA