≫ 

Otkrivena nova vrsta lava: Bio je veličine mačke, a njegovi zubi mogli su da probiju kost

Veliko paleontološko otkriće na Kvinslendu

  • 4
Marsupial lion

Foto: Wikimedia/Jose manuel canete

Naučnici su otkrili novu vrstu marsupialnog lava koji je živeo pre 23 miliona godina u zabačenim delovima Australije. Reč je o životinjskoj vrsti po imenu Lekaneleo ili skraćeno Leo. Krvoločna mačka nekada je lutala Edels Grovom i Riverslijem koji je sada centar svetske kulturne baštine.

Lekaneleo je jedan od najmanjih marsupialnih lavova. Poznat je po snažnim premolarnim zubima koji su mogli da prođu kroz kost. Naučnici su verovali da je Lekaneleo pripadao rodu "Priscileo roskellyae", ali su paleontolozi Ana Gilespi, Majkl Arčer i Suzan Hend otkrili da je reč o posebnoj vrsti.

Arčer kaže da su mali, ali su snažni premolarni zubi uticali da se Lekaneleo razlikuje od ostalih vrsta marsupialnog lava.

- Lekaneleo je jedan od najmanjih marupijalnih lavova ikada. Zapravo je bio veličine mačke. Imali su izvanredne, izdužene i vrlo oštre premolarne zube. Ovo je najneobičnija adaptacija ili evolucija mesoždera sisara na planeti - objašnjava Arčer.

Životinje iz prašuma Kvinslenda bojale su se Lekanelea uprkos njegovim dimenzijama. Ne zna se kako bi se sada snašao u divljini, jer ne postoji nijedna vrsta koja je slična Lekaneleu.

Živeo je u mirnoj prašumi na kojoj se danas nalazi suvo i snažno nisko rastinje Riverslija. Arčer kaže da je prašuma nestala zbog globalnog zagrevanja i upozorio da će Australija ostati bez mnogih biljnih vrsta usled klimatskih promena, piše Daily mail.

Riversli je posle posete Ser Dejvida Atenboroa postao najpoznatija fosilna lokacija u Australiji. Ovde se nalaze dobro očuvani ostaci životinja koji su živele pre 23 miliona godina.

Marsupialni lavovi nisu usko povezani sa afričkim lavovima ili ugroženim azijskim lavom sa podneblja Indije, jer su se razvili izolovani od ostatka sveta. Najpoznatija vrsta marsupialnog lava je "Thylacoleo carnifex". Može se sresti u prirodnjačkim muzejima i najveći je sisar mesožder koji je ikada postojao u Australiji. Prosečna težina iznosila je od 100 do 130 kilograma, a veće jedinke dostizale su do 160 kilograma.

(N. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA