≫ 

Sladoled na štapiću, trampolina, televizor: Dečiji izumi koji su uticali na svet

Svaki put kada uživate u sladoledu na štapiću ili stavite grejače za uši kada je napolju hladno, na tome možete da zahvalite dečijoj kreativnosti ili tinejdžerima

  • 0
Sladoled štapić dete devojčica

Foto: Pixabay.com

Brilijante ideje koje su gotovo svima poznate ili koje svakodnevno koristimo ne dolaze samo od odraslih. Deca mogu na inspiritivan način da reše različite probleme ili da učine stvari mnogo zabavnijim.

Ovo su izumi za koje svi znamo, ali je retko poznato da su ih izumela deca ili tinejdžeri, iako su mnogi od njih među nama jako dugo.

Trampolina

 

Ako ste voleli kao dete da skačete na trampolini ili još uvek volite, možete da zahvalite Džordžu Nisanu. On je sa 16 godina izumeo trampolinu nakon što je gledao kako umetnici sa trapeza padaju u sigurnosne mreže ispod njih. Mislio je da bi bilo mnogo zabavnije ako bi umesto toga odskočili sa mreže.

Trampolina

Foto: Pixabay.com

Tako je rođena trampolina, davne 1930. godine, a među nama je punih 90 godina.

Grejači za uši

 

Godine 1877. petnaestogodišnjem Česteru Grinvudu dojadilo je da ima hladne uši svaki put kada ide da se kliza na ledu. Tako je došao na ideju da napravi žičani okvir, a baka mu je pomogla da prišije komade dabrove kože kako bi zaštitio uši od hladnoće.

Grejači za uši su bili pun pogodak, a posebno su imali velikog značaja za vojnike tokom Prvog svetskog rata.

Brajevo pismo

 

Pre 1824. godine, kada je petnaestogodinji Luj Braj izmislio seriju reljefnih tačaka koje čine Brajevu azbuku, slabovide i slepe osobe mogle su da čitaju opipavanjem reljefnih slova vrhovima prstiju, što je bio spor i naporan proces.

Braj je i sam bio slep, nakon što se sa 3 godine povredio alatom iz očeve radionice, a infekcija zahvatila i drugo oko. On je preveo tehniku komunikacije koju je koristila francuska vojska u azbuku za slepe i slabovide, a koja je mogla lako da se čita.

Novogodišnje lampice

 

Novogodišnje jelke su bile prava opasnost za nastanak požara jer su se na njih kačile upaljene cveće.

Novogodisnja Jelka

Foto: Pixabay

1917. godine petnaestogodišnji Albert Sadaka stao je na put ovoj opasnosti svojim izumom jeftinijih sijalica povezanih na žicu i omogućio ljudima da uživaju u magičnom osvetljenju jelke bez bojazni da će zapaliti kuću, navodi Readers Digest.

Supermen

 

Čovek od čelika je nastao u glavama dva sedamnaestogodišnjaka, Džeroma Sigela i Džozefa Šustera davne 1933. godine, a njegovo prvo pojavljivanje u stripovima dogodilo se 1938. godine.

Istoričari stripova veruju da je originalna ideja nastala zbog smrti Sigelovog oca, u oružanoj pljačci njegove radnje.

Sladoled na štapiću

 

Kao i mnoga zadivljujuće namirnice, sladoled na štapiću je stvoren greškom. Jedanaestogodišnji Frenk Iperson je jedne hladne noći davne 1905. godine zaboravio napolju šolju u kojoj je bila pomešana voda i aromatični prah, koji je mešao štapićem.

sladoled od narandže

foto: pixabay.com

Ujutro kada je hteo da uzme šolju zatekao je smrznutu poslasticu sa štapićem u njoj. Skoro 20 godina nakon njegovog slučajnog otkrića počeo je da prodaje ovaj dezert, a danas se pojede više od 2 milijarde sladoleda na štapiću svake godine.

Prvi televizori

 

Jedan od pionira koji je doprineo uvođenju ove tehnologije imao je samo 15 godina kada je o njoj sanjao. Fil T. Farnsvort stvorio je dijagrame za sistem elektronske televizije 1921. godine, a prvu sliku preneo je šest godina kasnije.

Vodene skije

 

Sa 18 godina Ralf Samuelson želeo je da spoji svoju strast prema skijanju na snegu sa ljubavlju prema vodi. Tako je 1922. godine napravio je svoje prve drvene vodene skije najavljujući rođenje novog sporta – skijanja na vodi.

Peraja za plivanje

 

Poznati pisac, diplomata, pronalazač, naučnik i filozof Bendžamin Frenklin imao je samo jedanaest godina kada je izradio svoja prva peraja da bi mogao lakše da pliva. Međutim, za razliku od današnjih gumenih peraja na nogama, njegov izum, smišljen 1717. godine, bila su čvrsta "vesla" pričvršćena za ruke.

(T. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA