≫ 

Najžilavije stvorenje na svetu: Može da živi u grotlu vulkana, a opstaje i u svemiru

Zoolog koji ih je otkrio zapazio je da podsećaju na mikroskopske medvede

  • 2
vodeni medvedi (dugoživci) Foto: Printscreen/YouTube/Journey to the Microcosmos

Vodeni medvedi, iliti, dugoživci su istinski fascinantna, sićušna bića. Veličine su između nekoliko mikrona i jednog milimetra. Imaju osam nogu i žive u vodi, mahovini i algama. Otkrio ih je nemački zoolog Johan Gece krajem 18. veka, koji im je nadenuo neobičan naziv, jer su ga podsećali na medvediće.

Smatraju se najizdržljivijim stvorenjem na svetu. Pronađeni su u grotlu vulkana, na Antarktiku i u morskim dubinama, a 2007. su ga astronauti testirali i na uslove u svemiru. Primerci vodenog medveda uspeli su da prežive svemirski vakuum i sunčevo zračenje čitavih deset dana (The Dodo). Mogu da podnesu hiljadu puta veću količinu radijacije od ljudi i šestostruko veći pritisak nego što je prisutan u Marijanskom rovu, najdubljoj tački na Zemljinoj površini.

U nepovoljnim uslovima stupaju u poluosušeno stanje kriptobioze, u kom mogu da ostanu i po nekoliko decenija. Ispuštaju svu vodu iz organizma, a organe oblažu svojevrsnim šećernim gelom. Naučnici veruju da ova bića postoje već pola milijarde godina, što znači da su preživeli svih pet masovnih istrebljenja živih vrsta.

Video: Riba neobičnog oblika pravi je delikates

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Predator

    23. mart 2020 | 20:46

    Kakve sve grozote postoje na planeti zemlji.

  • M

    23. mart 2020 | 20:44

    Zadnja slika ribe neobičnog oblika 😍 na šta vas podseća pitanje od milion dolara.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA