≫ 

Butanski premijer zamolio svaku porodicu da usvoji po psa lutalicu u čast kraljevog 40. rođendana

Stanovništvo male budističke kraljevine je najsrećnije u Aziji i jedno od najsrećnijih u svetu

  • 0
manastir Takšang u Butanu Foto: Pixabay
manastir Takšang u Butanu Foto: Pixabay

Kraljevina Butan je mala zemlja ušuškana u Himalajima, između kineske Autonomne oblasti Tibet i Indije. Njihov kralj Džigme Hesar Namgejl Vangčuk, poznat i kao Kralj Zmaj, napunio je u februaru 40 godina. Pošto kao monarh već ima sve što bi poželeti mogao, za poklon je butanski premijer, u njegovo ime, zatražio od svakog građanina da učini nešto za svoju domovinu, te da na taj način daruje i kralja.

Premijer je, u tu čast, zamolio svaku porodicu da usvoji psa, zasadi drvo ili očisti svoj komšiluk od smeća. Baš kao i ostale zemlje iz ovog dela sveta, Butan ima ozbiljan problem sa psima lutalicama. Prošle godine je najavljen državni plan za zbrinjavanje ovih pasa, sa ciljem da se usvajanjem smanji njihov broj na ulicama. Stoga, premijerova želja, u kraljevo ime, samo je produžetak te inicijative, piše Cesar's Way.

Čini se da su Butanci ozbiljno shvatili poziv svojih lidera, pa se tako oglasila i njigova poznata novinarka Namgej Zam, koja je putem Tvitera podržala ovu ideju i napisala da je već usvojila troje pasa lutalica.

Tamošnja vlada je najavila niz drugih programa koji će služiti unapređenju butanske ekonomije, obrazovanja, zdravstva i tehnoloških dostignuća. Ovime poručuju da su posvećeni ne samo svom narodu, već i životinjama. Inače, stanovnici Butana se osenjuju kao najsrećniji u čitavoj Aziji, dok su u tom pogledu osmi u svetu.

s

N.I.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA