≫ 

Zadivljujuće i retke vrste mačaka za koje verovatno nikada niste ni čuli

Znate li kako izgleda margaj? A znate li gde živi Palasova mačka?

  • 1
karakal Foto: Pixabay

Za pojedine vrste mačaka u divljini možda nikada niste ni čuli. One su neobične i retke, pa samim tim i veoma dragocene. Tužna istina je da su ujedno i među najugroženijim vrstama, te se moramo boriti za njihov opstanak, ako želimo da i buduće generacije steknu tu privilegiju da sa njima dele planetu. Ako se bolje upoznamo sa ovim retkim vrstama, shvatićemo bolje koliko je važno da ih zaštitimo od uništavanja ekosistema i njihovog prirodnog staništa.

Jedna od najskupocenijih je Palasova mačka, koja nastanjuje Himalaje. Odlikuju ih zenice kružnog oblika nesvojstvene mačkama. Naziv je dobila po nemačkom prirodnjaku koji ju je otkrio krajem 18. veka.

Mačka ribolovac potiče iz južne i jugoistočne Azije. Dvostruko je veća od domaće mačke, a ono što je izdvaja jeste neobičan zvuk nalik smehu koji ponekad prave. Za razliku od mnogih drugih vrsta mačaka, ribolovci obožavaju vodu.

Pustinjska mačka naseljava različite krajeve, pa se tako može pronaći na severu Afrike, Bliskom istoku, ali i centralnoj Aziji. Poseduju gusto krzno pomoću kog odolevaju visokim temperaturama. I oni prave neobične zvuke, baš kao i ribolovac, samo što je kod njih u pitanju piskavo lajanje. Tako se oglašavaju kada je vreme za parenje, piše Cats on Catnip.

Među svetskim penjačima po drveću jedno od najčuvenijih imena je margaj. Ova minijaturna verzija jaguara nastanjuje centralnu i Južnu Ameriku, i jedina je vrsta mačke koja se spušta niz stablo glavom napred.

Karakal ima veoma fascinantnu priču. Živi u Africi, na Blisom istoku, u Indiji i centralnoj Aziji, a do 20. veka su ove zapanjujuće mačke pripitomljavane u Egiptu radi lova, zahvaljujući svojim zadivljujućim skakačkim sposobnostima. U stanju su da ulove pticu skokom od 3 metra uvis. Pritom, poseduju uši koje su izuzetno osetljive i na najmanji zvuk, tako da se njima ne možete prišunjati.

Jaguarundi nastanjuje džungle centralne i Južne Amerike. Ako nikada do sada niste čuli za ovu vrstu, nije iznenađujuće. Inače su veoma redak prizor. Pogledajte jedan od retkih snimaka na kojima je jaguarundi zabeležen.

Pored toga što je jedna od najzanimljivijih, bornejska mačka ujedno je i jedna od najugroženijih mačjih vrsta. Manje od 2500 primeraka opstaje u divljini. Njeno ime pomalo je nemaštovito, a odnosi se na indonežansko ostrvo Borneo koje ova mačka nastanjuje. Zvuci koje pravi veoma nalikuju domaćoj mački.

Nažalost, ova mačka je zbog svoje lepote često u zatočeništvu, bilo da je reč o zoološkim vrtovima ili uzgajivačima koji ih skupo prodaju. Ovakvo ponašanje uz uništavanje njihovog prirodnog staništa na Malajskom poluostrvu, Borneu i Sumatri dovelo je do drastičnog smanjenja jedinki u diviljni. Toliko su retke, da skoro i da nema snimaka na kojima su jasno prikazane.

Još jedna veoma retka vrsta jeste andska mačka. Lov zbog njenog naočitog krzna smanjio je broj jedinki u divljini na manje od 2500. Pritom je ugroženo i njihovo prirodno stanište, zbog čega su im izvori hrane oskudni. Dobra vest je da su zaštićene zakonom u svim zemljama u kojima obitavaju.

Poslednja na našoj listi je pampas mačka koja naseljava Argentinu, Čile, Boliviju i Ekvador. I u njenom slučaju istrebljenju znatno doprinosi uništavanje prirodnog staništa. Pojedini naučnici smatraju da bi ih trebalo podeliti na tri zasebne vrste, pošto mogu da imaju različite obrasce boje i oblika šara na krznu.

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA