≫ 

Sve više dokaza da je ova neobična životinja kriva za korona virus

Pangolini, ili ljuskavci, su najzastupljeniji sisari na crnom tržištu, a koriste se kao hrana i u tradicionalnoj medicini

  • 12
Ljuskavac

Foto: Shutterstock

Potvrđeno je da pangolini prokrijumčareni u Kinu nose viruse koji su usko povezani sa onim koji je danas zahvatio čitav svet.

Trebalo bi strogo zabraniti prodaju krijumčarenih životinja na pijacama kako bi se u budućnosti smanjio rizik od epidemija, kažu naučnici.

Pangolini, ili ljuskavci, su najzastupljeniji sisari na crnom tržištu, a koriste se kao hrana i u tradicionalnoj medicini.

U novom istraživačkom radu koji je objavio časopis Nature, istraživači navode da kontakt sa ovim životinjama zahteva „oprez".

Potrebno je dodatno proučavanje pangolina u divljini kako bi se razumela njihova uloga u riziku od budućeg prenošenja na ljude, dodaju oni.

Dve grupe korona virusa povezanih sa virusom koji je izazvao pandemiju su otkriveni kod malajskih pangolina prokrijumčarenih u Kinu, rekao je glavni istrživač doktor Tomi Lam sa Univerziteta u Hong Kongu.

- Iako tek treba da se potvrdi njihova uloga posrednog domaćina virusa SARS-CoV-2, prodaja ovih divljih životinja na pijacama bi trebalo da bude strogo zabranjena kako bi se u budućnosti izbegao prenos sa životinje na čoveka - rekao je on za BBC Njuz.

Slepi miševi takođe nose korona viruse, koji su bliži udskim virusima, osim u jednoj ključnoj oblasti - onaj deo koji pomaže virusu da napada ćelije."

pangolini pangolins  korona virus

Foto: Shutterstock

- Ovo nam govori da su virusi koji deluju da su dobro adaptirani ljudima prisutni kod divljih životinja. Slepi miševi su svakako uključeni, pangolini mogu da budu, ali je vrlo verovatno da još neke životinje imaju ulogu (u prenošenju virusa) - rekao je profesor Edvard Holms iz Univerziteta u Sidneju.

Kako je tačno virus prešao sa divlje životinje, najverovatnije slepog miša, na drugu životinju, a zatim na čoveka, ostaje misterija.

I slepi miš potkovičar i pangolin su umešani u prenos virusa, ali je tačan sled događaja nepoznat.

Otkrivanjem virusa u krijumčarenim malajskim pangolinima pokrenulo se pitanje gde su se oni zarazili virusom, rekao je doktor Lam. Da li su izvor bili slepi miševi na krijumčarskoj ruti do Kine ili u njihovim prirodnim staništima u jugoistočnoj Aziji?

Apel da se zaustavi ilegalna trgovina divljim životinjama

Borci za zaštitu prirode kažu da bi bilo poražavajuće ukoliko ovo otkriće dovede do daljeg istrebljivanja ovog ugroženog sisara. Vlada velika potražnja za krljušti ove životinje zbog primene u tradicionalnoj kineskoj medicini, dok se meso pangolina smatra delikatesom.

- Ovo je trenutak kada međunarodna zajednica treba da izvrši pritisak na njihove vlade da zaustave ilegalnu trgovinu divljim životinjama - rekla je Elisa Pandžang sa Univerziteta u Kardifu, službenica za očuvanje pangolina u terenskom centru Danau Girang u Maleziji.

pangolini pangolins  korona virus

Foto: Shutterstock

Kina je napravila korake da zabrani konzumiranje mesa divljih životinja nakon izbijanja epidemije. Slične mere se razmatraju i u Vijetnamu.

Profesor Endru Kaningem iz Zoološkog društva Londona (ZSL) kaže da je važno ne donositi preuranjene zaključke na osnovu objavljenog istraživanja.

- Izvor otkrivenog korona virusa je zaista nepoznat - možda je u pitanju prirodni virus pangolina ili je potekao od druge životinjske vrste između njenog hvatanja i smrti".

Doktor Den Čalender, sa Oksford Univerziteta je rekao da je poznato da pangolini nose različite vrste korona virusa.

- Identifikovanje izvora virusa SARS-CoV-2je važno kako bi se razumelo kao je došlo do trenutne pandemije, kao i zbog prevenicije sličnih događaja u budućnosti -  rekao je on.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Kinezi jedu žive žabe, slepe miševe...

(Telegraf.rs/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Zarko

    29. mart 2020 | 09:13

    Mnogima je jasno da je virus ubacen radi nekih visih ciljeva a ljudi su kolateralna steta, a jeli su oni te zivotinje i dosad pa nije pandemije bilo.

  • JA

    29. mart 2020 | 08:35

    PO SVETSKIM LABORATORIJAMA NIKO NEZNA STA SE RADI I MUCKA,I NA KRAJU KRIVA OVA ZIVOTINJA TO JE SMESNO

  • Koko

    29. mart 2020 | 08:03

    Nije kriva životinja, nego budale koje ih jedu da bi bile jače, izdržljivije i bolje u krevetu i ostale gluposti. Ubiješ nosoroga i slona zbog roga i kljove. Stvarno debilan razlog.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA