Zaista čudesno: Majke delfini pevuše svojim bebama u stomaku

Ne samo da su jedna od najinteligentnijih stvorenja na našoj planeti, već su darovani i izuzetnim majčinskim instinktom

  • 1
delfin Foto: Pixabay

Delfini, izuzetno saosećajni i pametni morski sisari ne prestaju da nas fasciniraju. Kao da to nije bilo dovoljno, nedavno istraživanje pokazalo je da majke delfina pevuše svojim bebama u stomaku.

Služe se prepoznatljivim zvucima nalik zvižduku, dok su konkretno kod ženki naučnici zapazili da proizvode posebne zvuke za vreme trudnoće i još par nedelja nakon što se beba rodi.

Ovaj fenomen naučnici su proučavali i ranije, ali su se morski biolozi sa Univerziteta u Južnom Misisipiju usredsredili na melodiju majčinog zviždukanja. Oni pretpostavljaju da je reč o činu uspostavljanja spone između mladunčeta i majke, prenosi IFLScience.

- Kod ljudi je primetno da bebe steknu naklonost prema majčinom glasu tokom poslednjeg tromesečja. Ne možemo biti sigurni da je i ovde reč o istom procesu, ali možda se dešava nešto slično tome - smatra Odra Ejms, morski biolog uključen u ovo istraživanje.

Zabeleženo je 80 sati snimka u periodu tokom trudnoće jednog delfina, ali i nakon što se mladunče rodilo. Istraživanje je sprovedeno u Kaliforniji, u zatvorenom prostoru u kom prebiva nekoliko ovih čudesnih morskih sisara. Naučnici su otkrili da pevušenje majki postane intezivnije uoči samog porođaja. Istovremeno bi se i drugi delfini stišali. Ovaj potez naučnici objašnjavaju kao svestan napor da ne zbune mladunca svojim zvižducima. Ko zna? Možda je reč i o tepanju brižne majke svom dragom čedu.

Video: Delfin spasio čamac i upao u trans, usledile su piruete iz snova

(N. I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA