Zbog lažne vesti morali da reaguju stručnjaci: "Ne, morska so nije izlečila zaražene u Peruu"

Ova poruka, uz uputstvo da se ona podeli „kako biste spasili nekoga kome je to potrebno!“, izazvala je pravu pomamu na društvenim mrežama. Videlo ju je milion ljudi, a podelilo više od 30 hiljada

  • 0
korona virus kod onkoloških pacijenata

foto: Pixabay.com

U Peruu već nedelju dana nema smrtnih slučajeva jer su tamo našli lek za virus korona i to sredstvo koje svako ima u kući — običnu morsku so.

- Pre nego što dođe u pluća, virus korona se zadržava u grlu četiri dana i u to vreme počinju bol i kašalj. Ako budemo ispirali grlo solju i toplom vodom ili sirćetom, eliminisaćemo virus - navodi se.

Ova poruka, uz uputstvo da se ona podeli „kako biste spasili nekoga kome je to potrebno!“, izazvala je pravu pomamu na društvenim mrežama. Videlo ju je milion ljudi, a podelilo više od 30 hiljada, prenosi Sputnjik.

Reagovao je i peruanski farmaceut koji moli predsednika da se oglasi, jer bi zemlja morskom solju mogla da pobedi koronu za samo nedelju dana.

Nakon što su fotografija, a zatim i video stekli toliku popularnost i u zemlji i u svetu, morala je da reaguje čak i bivša ministarka zdravlja Perua Patrisija Garsija:

- Virus ne lebdi u našem grlu. Kad virus prodre u naš organizam, automatski se lepi za ćelije i pravi im haos. Tera ih da proizvode gomilu novih virusa i u tom trenutku već je došlo do infekcije. Tako da bilo šta čime bismo isprali grlo, bio to jod, topla voda ili so, neće ubiti virus - rekla je ona.

Dodaje da gospodin sa snimka koristi stručne reči i izraze, zbog čega su mu mnogi poverovali, ali da su njegove tvrdnje apsolutno netačne.

Bivša ministarka opominje da u svakoj zemlji ima svojih zabluda i da naučnici za sad nisu do kraja utvrdili ni način na koji čak i hidroksihlorohin pomaže suzbijanju korone.

U potrazi za pravim lekom od virusa korona, skloni smo da verujemo da je pronalazak brz, a rešenje problema mnogo bliže nego što smo mislili.

Posle vesti da hidroksihlorohin, lek od malarije, pomaže u suzbijanju simptoma, naši sugrađani opustošili su apoteke i pokupovali sve dostupne lekove protiv ove bolesti.

Takođe smo na svim meridijanima imali prilike da u supermarketima vidimo nestašicu đumbira i belog luka, koji takođe „pomažu“. Govorilo se i da aparat za sušenje ruku ubija virus, a na jednoj pijaci u Gruziji papirni novac peglaju kako bi ga očistili od ove nevidljive nemani.

Video: Lekari kao da idu u rat: Pretužni snimci intenzivne nege u Barseloni

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA