≫ 

Divan prizor: Prvi put posle 30 godina Himalaji mogu da se vide jer je manja zagađenost vazduha

Lepote prirode konačno su vidljive pošto je drastično smanjeno zagađenje okoline u Indiji

  • 3
Indija koronavirus blokada Foto: Tanjug/AP

Korona virus stavio je “pod katanac” celu planetu. Prvi put u 30 godina Himalaji mogu da se vide zbog smanjenje zagađenosti vazduha. Smrtonosna zaraza je prema poslednjim podacima odnela više od 83.000 života, a države širom sveta uvele su zabranu kretanja za građane kako bi se sprečilo dalje širenje ove bolesti.

Zabrana kretanja uticala je na drastično smanjenje zagađenosti vazduha širom sveta, a slike iz Indije još jedan su dokaz za to.

Naime, kako prenose SBS Hindi, Himalaji u Indiji posle 30 godina ponovo su vidljivi, jer je manje zagađen vazduh.

Stanovnici severnog dela te zemlje fotografisali snežne vrhove Himalaja, koji sada mogu da se vide i sa 200 kilometara daljine, što od pre skoro trećine veka nije bilo moguće.

Labudovi se vratili u Veneciju

"Slučaj Indije" nije izolovan, već se priroda oporavlja i u drugim delovima planete. Kanali u Veneciji najčistiji su nego što su ikada bili do sada, nakon što je potpuna blokada Italije zbog pandemije korona virusa dovela do smanjenja zagađenja. U retkoj dobrodošloj nuspojavi zdravstvene krize, obično mutni vodeni tokovi su sada dovoljno čisti da se vide ribe pod vodom.

Kina nenamerno spasila desetine hiljada života otkad vlada epidemija korona virusa

Drastične mere koje su primenjene u Kini tokom epidemije korona virusa značajno su smanjile zagađenje vazduha, čime je potencijalno spaseno desetine hiljada života, tvrde istraživači sa Stenforda. Bolji kvalitet vazduha, prema rečima naučnika sa ovog univerziteta, mogao bi da spasi između 50.000 i 75.000 ljudi od prevremene smrti, piše CNN.

- Smanjenje zagađenja vazduha u Kini izazvano je usporavanjem ekonomije, čime je verovatno spaseno 20 puta više života u Kini nego što je koronavirus odneo u toj zemlji – kaže Maršal Burk, asistent profesora na Stenfordu.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Video: Meduze se ne plaše korone: Hiljade njih uživa u plićaku napuštene plaže

(M. Lj.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA